Skrivet av: brittakarolina | 27 augusti 2022

Går till apoteket

,

Tog mina sista värktabletter i går kväll, det är dags att förnya förrådet av tabletter mot den senaste höftvärken. Har prövat medlet alla svenskar äter för allt som gör ont men det släcker inte värken och jag funderar på att köpa något man gör reklam för på TV.

Kollar temperaturen utanför, har ofta för lite eller för mycket kläder på mig, då jag väl kommer ut på gatan. Från balkongen ser jag då att grannen håller på att klippa en trädkrona och har klättrat högt upp på en stege i sin branta trädgård, jisses hur törs han? Väntar tills han flyttar stegen så jag inte kan se den.

Tar med mig soporna ner och ser att en liten vildvinsreva på sophuset har hittat en ny och egen väg uppför putsen och de små sugfötterna som fäster vid väggen är så bestämda.

I stället för att gå raka vägen in till Väsby Centrum, rundar jag även kvarteret intill och sneddar genom Suseboparken. Där pågår ett spel som befolkar hela gräsmattan och man kastar frisbee och vid sofforna intill dödens brunn är fem rollatorer parkerade. Vattnet i livets ström forsar klart och rent, det är ovanligt, jag har aldrig sett så mycket och så rent vatten här, det måste bero på en vattenläcka eller har någon fifflat med kranarna?

Blomstren har blivit fröställningar, Ölandstoken har vita sena blommor och grönskan är yppig, silverpäronträdet har blivit en silverpärongrotta.

Går in genom norra ingången till Centrum och närmar mig apoteket. När jag viker in där hör jag ett högt rop VÄLKOMMEN och jag ser ett biträde som inte är fast i kassan. Jag nickar och styr mot hyllan för värk och då kommer en fortsättning, VAD KAN JAG HJÄLPA DIG MED? Det känns snorkigt att säga, INGENTING så jag sträcker mig bara efter tabletterna som ligger i mångdubbla rader på hyllan. ÄTER DU BLODTRYCKSSÄNKANDE ? Det kan jag inte förneka och då kommer nästa, DÅ FÅR DU INTE KÖPA DE DÄR. Det blev för mycket av det goda och jag frågar, hur kan du veta att just jag ska äta tabletterna. Jag kan förstå att många är glada för den uppmärksamhet de får på apoteket och känner det som omtänksamhet, men mig stör det. Jag vill fråga själv, när jag undrar och då få hjälp. Pris och innehåll står på hyllan och ändå får jag varje gång i kassan en föredragning om hur mycket billigare ett annat preparat är eller det kommer en övertalning för en rad hudvårdsprodukter som just nu säljs till reapris. Jag tror att Apoteken letar efter sin förlorade identitet och försöker ta tillbaks känslan av att vara lite mer lärda än ICA-affärer och då kan det bli så här.

Jag gick ut åt öster för att runda huset och se om något hänt med Blå parkens dammar, men nej det såg inte ut att ha hänt något, vatten i ett par fack och torrt i resten.

Är det verkligen dialogen med innevånarna som inspirerat till rensdammar mitt i Centrum med förbudsskyltar mot bad, där lekplatsen för barn ligger alldeles intill ?

Kollar Dragonvägens unga ginkgoträd, de fyra mellan blå husen har små löv och lyser på håll i eftermiddagssolen som om de var av guldstoft. De är egentligen barrträd trots sina speciella blad. Grensättningen påminner lite om granarnas och smalnar uppåt, det lär dröja innan de fyller ut mellanrummet mellan blå husen med grönska.

Tillbaka på Dragonvägen, en tomt avslutas med en rosenhäck som blommar tidigt och och sprider väldoft i ögonhöjd. Den påminner om hur fort sommaren gått och nu är nyponen mogna.

Innan jag slinker in i min port beundrar jag den ihärdiga skogsklematisen på trottoaren, som fortsätter att tända nya stjärnor.


Svar

 1. Jag känner stor tacksamhet över att vi har duktig och hjälpsam personal på Apoteket här i Klintehamn och har lite svårt att förstå att du tar illa upp för den hjälp de erbjuder. Men vi reagerar väl olika!
  Ha det så gott i sommarvärmen!
  /Ingrid

  • I går skrev jag ett svar på din kommentar och jag såg att det kom in men idag finns det inte. Jag förstår din kommentar men jag hindrades från att köpa en ask Ipren, det kan gå snett även med hjälpsamhet. Och det är sant att vi reagerar olika. Regnet har kommit här nu/Britta

 2. Dina växtbeskrivningar träffar prick. Och analysen av bolagiseringen av apoteken tror jag också på!

  • Tack Mrs Universum, jag uppskattar din kommentar.

 3. Jag känner igen din apoteksbeskrivning väl och ibland får man naturligtvis hjälp också. Tror också att du kanske blir offer för ålderismen. Här kommer en gammal kemist in på apoteket, men det syns inte.

 4. Fint inlägg som vanligt! Försökte gratulera dig på födelsedagen häromdagen, men kommentaren gick av någon orsak inte fram. Så det blir grattis i efterskott!

  • Hej Sara och tack, något har gått snett efter att förra Tele2 upphörde och trots att jag meddelat nya adressen, verkar den inte funka alla gånger för bloggkontakten. Hoppas du haft en bra sommar och att hösten blir fin. Hälsningar Britta

   tele2

 5. Haha, Apoteket, jag känner igen detta…. även Systembolaget kör numera med liknade påtvingade ”trevligheter”….

  • Tack Mats, jag tror inte att det är den omtänksamma personalen som hittar på hur de ska fånga köpare till det kosmetiska på apoteket eller höja siffrorna för systemet, inte heller att hindra någon som tillstår att den äter blodtryckssänkande att köpa en ask Ipren.

 6. Vilken fin blogg du har! Älskar verkligen dina beskrivningar av träd och plantor. 🙂 Ginko kallas ibland för en levande fossil. Det enda stället i världen den lyckats överleva fram till vår moderna tid var i Kina. Att det skulle kategoriseras som ”barrträd” var nytt för mig. 🙂 Det speciella med detta trädet är att till skillnad från yngre arter har den behållit förmågan att skicka sav även i den inre delen av stammen (den som annars blir hård kärnved). Det sägs att efter bomberna över Hiroshima och Nagasaki var det det enda trädet som grönskade året efteråt.

  • Hej Josephinea, tack och välkommen! Roligt att du märker att träden tar stor plats i det jag ser av naturen men det gör även grönskan kring fötterna. Det du säger om ginkgoträdets sav visste jag inte förut. Tiden går så fort, nu är det snart dags för lövens färgsprakande farväl.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: