Skrivet av: brittakarolina | 29 oktober 2022

Några träd som står nära

De planterade träden i Väsby har blivit fler, de står där med gröna näringspåsar så snart ett nybygge är klart för inflyttning. Hoppas de får stå kvar länge och ge svalkande skugga på trottoarerna, om somrarna fortsätter att bli varmare. Träden berör oss, alla träd berör men olika häftigt vid olika tider, med sin blomning, sina färger, former och dofter eller smak och just nu efter att många visat upp sina höstfärger sveper poppeln dessutom in oss i doft.

Här utanför Väsby Centrum står en balsampoppel, den har stått några år och hör till de vidlyftigare. Den ger luften väldoft runt hela kvarteret två gånger om året. Först tidigt på våren då trädets knoppar är på väg att slå ut. Då finns plötsligt doften där, när man undrar om våren aldrig tänker komma.

Man glömmer sedan doften under sommaren ända tills löven faller, då är den där igen och man går som i en jätteballong fylld av balsamdoft.

De nyplanterade Ginkgoträden söder om Väsby Centrum berör inte med sin doft, för de är hanträd. Honträdens frukter, liknar små plommon och innehåller smörsyra och luktar motbjudande (härsket smör), men numera planterar man inte honträd. Lunds botaniska trädgård har bland flera ett honträd och det kan man leta upp om man vill känna doften av frukterna.

Bladen är hela och fräscha fast de varit med hela säsongen och gulnar till en tät guldfärg innan de faller. Odlaren KW säger att han aldrig sett några angrepp av bladlöss, vita flygare, spinn eller någon gnagande insekt. Sniglar har aldrig rört plantorna.

En ovanlig lövmassa i rännstenen.

Ett moln av sidensvansar landade i veckan i lönnarna utanför västra ingången till Centrum. Gatans oxlar gav mycket bär även i år och ett par dagar på hösten drar fåglarna in och har bärkalas. De lämnar inte ett bär kvar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: