Skrivet av: brittakarolina | 31 oktober 2022

Diplomceremoni

Selinas studietid avslutades med en högtidlig diplomutdelning i Uppsala Universitets stora Auditorium söndag för en vecka sedan. Ett par hundra studenter skulle få sina diplom och var och en fick ta med sig två anhöriga, mer fanns det inte plats för. Selinas mamma Yoko kom från Japan för ett par dagar sedan och även jag fick frågan om jag ville vara med. De som skulle få sina examensbevis (The Graduates) väntade utanför och skulle komma inmarscherande klockan 14, därför var deras sittplatser ännu tomma. Det utdelade programmet var skrivet på engelska och jag läste fyra talare och medan vi väntade på att allt skulle börja, lovades vi Musical entertainment.

När Yoko kom hade hon med sig en rätt stor bag, som hon lirkade in under sittplatsen. Efter en stund sa hon, det är Missy. Det är familjens dvärgpudel, hon har fått mat och sover nu. Hon är rätt van vid att transporteras i bag och det fanns ingenstans att lämna henne för det här tillfället.

Musikunderhållningen bestod av två nyckelharpspelare Ditte Andersson och Cajsa Ekstav. Nyckelharpan är Upplands musikinstrument. Skulle Missy vakna av nyckelharpornas ljud?

Så kom då alla de in som skulle få diplom och tog sina platser och vi fick några välkomnande ord. Språket var engelska och vi satt mycket långt från scenen så det kvittade vilket språk man använde, det hördes ändå inte.

Här talar professor, dekanus och diplomutdelare Joakim Palme.

Och Selina visar upp sitt diplom. Jag räknade till fem damer som knixade till och neg för diplomutdelaren.

Det blev några höga applådåskor för varje grupp som var avklarad och då vaknade Missy och började krafsa på väggarna i bagen. Yoko hann se Selina få sitt papper men sen fick hon raskt samla ihop ytterkläder och bag och smyga ut.

Diplomutdelning omväxlande med nyckelharpolåtar fortsatte, sedan utmarsch för de examinerade och därefter kunde vi börja leta upp varandra.

Selina hade koll och lotsade mig ut genom vitkalkade källarvalv till en utgång på baksidan och ute i parken förenades vi med Yoko och Missy. Kaffe eller något var inte att tänka på i den folkrängsel som bildades i och runt den anrika byggnaden när den fullproppade hörsalen tömdes.

Hur säger man på svenska? Graduates, Grand Auditorium, Dean, Faculty of Social Science.


Svar

 1. Så fint!

  Graduates – diplomander, tror jag att det kallas i detta fall
  Grand Auditorium – universitetsaulan (i detta fall)
  Dean – dekan
  Faculty of Social Science – samhällsvetenskapliga fakulteten

  • Tack Sara, det känns lite som statu nascendi för låneordens införande i svenskan, om det nu räcker med enstaka ord,

  • Tack Sara, det kändes lite som statu nascendi för införlivandet av främmande ord i svenskan, om det nu räcker med enstaka ord.

 2. Vilken upplevelse det måsta har varit att få bevista en sådan högtidlig examen!

  • Ja det var helt klart en ovanlig händelse och de diplomerade hade fått öva i förväg på förflyttningarna.

 3. Vilken fantastisk uppvisning! Och jösses berättelsen med vovven!!!Nyckelharpa är ett häftigt instrument.

  • Hej Elle-Kari, mycket var absurt, för 30 år sedan var jag med om ett besök här, men då hade jag inte rollator. Nu var det ett äventyr att ens ta sig in i byggnaden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: