Skrivet av: brittakarolina | 19 januari 2023

När vi inte är där

Bilder från en vecka i januari Niklas Tyrefors

Gotland, sommardrömmen där vi kan vara under några sommarlovs-eller semesterveckor och sedan inte mer. Vår lilla ruta är en dröm även övriga årstider och det är då öns synliga och osynliga krafter arbetar med att återta marken och de spår vi lämnat på den.

De synliga krafterna är vildkaninernas och de underminerar vår stuga . Den står på plintar och marken är helt ihålig kring den och alla de grävda kaningångarna leder in under huset. Där har de ständigt skydd mot vädret och fiender från luften. För att skydda växtligheten vi ville ha kvar satte vi nät av kaninhöjd runt och det funkade innan rådjuren spridit sig över hela ön, de nådde allt och åt allt ända ner till marken, syrener, havtorn, unga träd och är de tre eller fyra i sällskap så är det rengnagt på nolltid. Synliga är också kajorna, de intar stugan uppifrån. De har hittat skorstenen och sätter in pinnar på tvären i rökgången, som inte går att rubba och det bo de bygger fyller hela skorstenen och vi rensar bort och fäster nät för öppningen som de bänder isär och gör nytt bo.

Det går att räkna upp mycket mer men vi längtar hit och gör vad vi kan för att hindra påhälsningar av de vilda krafter, vi tycker är onödiga.

Stora diket genom Långmyren, det är djupt och svårt att ta sig över även då det bara har en liten slurk vatten i botten på sommaren.

Badstranden innanför Heligholmen

Strandbodarna vid Holmhällar. Så här grön är inte marken ens på sommaren.


Svar

 1. Holmhällar gillar jag och åtminstone ett par gånger varje sommar vill jag dit. Hoppas rabbisarna inte går alltför illa åt er stuga.
  Kram, Ingrid

  • Det är nog så att rabbisarna tillväxer ohejdat i mängd och gångarna är bredare och djupare än de smala hål som syns på jordytan. Hos oss har de frilagt två av husets plintar och var de gör av materialet är en gåta för det går åt flera skottkärrelass av grus för att fylla ett av hålen, det bara försvinner ner. Det är först när deras existens ger ett ekonomiskt eko som något kan hända. När det når försäkringsbolagen och gäller större värden än sommarhus.

   • Det finns ett ställe dit jag brukar ta en promenad, Rannarve, där myllrar det av rabbisar och när man närmar sig deras tillhåll skuttar de undan åt alla håll.
    Jag förstår att det måste vara ett elände när de blir så många….

 2. Verkar väldigt jobbigt med rabbisarna (och kajorna). Konstigt att man aldrig ser någon bild på dem. De verkar ju finnas horder av dem. Den där stugan ser verkligen inbjudande ut. Det ser vackert ut därnere nu.

  • De hoppar fort undan, vet inte om det gör dem sällsynta på bild. De är förtjusande att titta på , men det har nog ingen räddande effekt, jägare sparar inte skott för att djur är vackra.

   • Jag kan förstå att de är väldigt söta, men fy så jobbiga.

 3. Åh så jag längtar till min fiskebod!

  • Vackraste bodraden på södra Gotland.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: