Skrivet av: brittakarolina | 13 januari 2023

Ån är full av vatten

Väsbyån lever ett anonymt liv. Den hamnade nog fel då man drog järnvägen så nära intill och ån har aldrig planerats att utgöra ett skönhetsvärde för Väsbyborna. Ett avloppsdike för kringliggande hus och industrier. Och där är den nu, giftigast i norra Europa, motvilligt omskött och utan offentliggjorda planer för hur den ska tas omhand.

Efter många dagars regn har ån växt till en spegel för omgivningen och även under den allra mörkaste årstiden när solen vilar, återkastar den strändernas växtlighet från en blank spegel eller ständigt föränderliga krusningar

Vattnet når nu upp och fyller hela åfåran.

och speglingen av stängslet kring järnvägsrälsen följer med så länge ån och tågen går riktigt nära varandra. När de sedan skiljs åt och gångvägen följer ån, är tågen ändå nära och man både ser och hör när de dånar förbi tätare än var tionde minut.

Pegel – vattenståndsmätare i Väsbyån.

I Märsta (Sigtuna kommun) har man givit sitt slingrande vattenflöde en vacker och städad inramning på sin väg ner mot Steningeviken och i förgår (11/1) beskrev Eva på Seniorvinklat hur Ekerö (Ekerö kommun) planerar sin nya strandpromenad utmed Tappströmskanalen, ett belyst strandstråk, välkomnande alla årstider och med soffor och hammockar, ängsytor med träd och buskar och blommor. Vad är det som bromsar Upplands Väsby att göra något fint av ån?

Eller tycker man att den duger bra som den är?


Svar

  1. Vattennivån är jättehög här också. Inte undra på så mycket som det regnar.
    Den där Väsbyån borde man göra något åt. På den nedersta bilden ser det så vackert ut. Det är alltid fascinerande med vattendrag och växtligheten invid.
    Jag ser verkligen fram emot Ekerös nya strandpromenad. Stort tack för omnämnandet till min blogg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: