Skrivet av: brittakarolina | 07 februari 2023

De gröna fingrarna


Hur får man gröna fingrar? Jag trodde länge att jag redan hade sådana. Dvs att ha lätt för att få växter att trivas och föröka sig. Jag läser på nätet, någon frågar hur man får gröna fingrar och det tröstande svaret blir, man föds inte med gröna fingrar, men man kan få dem genom att förse och glädja sina växter med lite extra ansträngningar. Jag tror att de gröna fingrarna som tecken på lyckat odlande kom till på den tiden då man ännu bytte sticklingar och skott med varandra och fick de omskötta växterna på fönsterbänken att grönska och blomma. Det var innan den industriella odlingen kom igång och försåg oss med färdiga växter.


Jag hade nog de gröna fingrarna då vi bodde i hus av trä och med nära till marken, allt växte och fönsterbrädan hade alltid något glädjefyllt som doftade eller blommade även under den mörkaste årstiden.
Men de gröna lämnade mig när vi flyttade till hus av betong och fyra trappor upp, växterna ville inte vara med. Apelsinträdet som hunnit bli 40 år och givit oss frukt till marmelad under många år, det dog. Växtljuslampor för extra ljus räckte inte och luftfuktare blev nästa försök att göra livet åtråvärt för de krukbundna . Alla ansträngningar för att fylla på ljus och fukt gjorde fönstren till brusande och sladdfyllda tekniska underverk medan växterna sakta blev färre och färre. Jag försökte satsa på de garanterat härdigaste och de fick efter några veckor tillsammans med en nykomling sköldlöss som som jag trots inspektion inte upptäckte förrän det var försent. Lössen hann sprida sig till grannväxterna omkring och jaa nu har jag bara ett livsträd och en novemberkaktus kvar, det är nästan allt. Dock, i köket blommar en orkide för andra gången, den är ett envist undantag.


Eftersom jag längtat såå efter att få visa mina gröna fingrar ännu en gång, kom en idé till mig när jag passerade de ständigt arbetande manikyristerna i Centrum, finns det grönt nagellack? Tre affärer i vårt köptempel visade sig ha nagellack. En av dem hade ett knallgrönt och det har jag nu målat på mina naglar, det blev till slut min väg (eller genväg) till gröna fingrar.


Svar

 1. Vilken underbar humor du har! Vilken annorlunda tolkning av gröna fingrar du gör.

  • Tack Mrs Universum, när glömskan slår till får de mig att minnas min gröna tid.

 2. Vilken häftig genväg! Jag kanske skulle haka på den trenden.
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  • Tack Ingrid, ja gör det, det piggar upp lite.

 3. Snyggt!!!!!!

  • Tack, jag letar efter en något mjukare grön ton, men den fattas i Väsby.

 4. Ursäkta sen kommentar! De där naglarna var verkligen häftiga. Ert apelsinträd måste ha varit något alldeles särdeles. Tänk att de gav frukt så det räckte till marmelad. Alldeles oerhört.

  • Tack Eva för din kommentar, ordet apelsinträd rymmer så mycket, jag fick det som en späd planta till min 40-årsdag av min mor och den följde mig sedan och blev ett träd som spred doft och gav frukt i så många år och jag anade aldrig att den kunde må så dåligt i den nya lägenheten. Fingrarna må skrika grönt men jag glömmer min saknad något när både ICA och Willys får färska tulpaner levererade flera gånger i veckan.

   • Viss är det underbart med tulpanerna nu. Det var tråkigt att apelsinträdet inte klarade den nya lägenheten. Men det måste ha varit till stor glädje så länge det levde. Doften är ljuvlig också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: