Skrivet av: brittakarolina | 15 mars 2023

Grus

Ser att Väsby fotogrupp på Fb har ordet Grus som inspirationshjälp den här veckan. Efter nattens (igår) ihärdiga regnande, har snön som kom för ett par dagar sedan, lämnat trottoarer och grusgångar och gruset visar sig igen och framkallar både bu och bä.

Bää för att då ser man fram emot att inte halka på ett tag och kanske våren har kommit lite närmare och har man sedan kört med sopmaskin och samlat upp vinterns utkastade gruskorn, känns det riktigt lyxigt.

Buu för att det är lite ojämnt att gå på grus som ligger på betongplattor eller annat hårt underlag. Går man sen med rullator så är grus riktigt dåligt både som korn ovanpå hård yta och som enbart grus. Alla fordon för både stora och små människor, både de som ska bära en själv (cykel) eller någon man ska skjutsa (barnvagn), är fjädrade. En cykel utan fjädring går inte att sälja och en barnvagn utan fjädring vill ingen dra sitt nyfödda barn i och inte heller en ettåring. Men rullatorer, helt ofjädrade, går bra att dela ut till dem som har bekymmer med balansen eller som har svårigheter att förflytta sig själv utan stöd. Många av dessa rör sig mellan hem och affär på släta golv och sopade gator och de märker knappast det grus som möter den som tar en promenad runt kvarteret eller för att motionera en eller ett par kilometer som pensionärer rekommenderas att göra.

Gruskornen som avvärjer halkskador ligger kvar länge under snöfattiga vintrar och varje korn ger vibrationer i rullatorn som går rakt in genom handtagen och känns i händer och armar. Stöder man sig på sin rullator blir vibrationerna extra kännbara och bär man hem något ömtåligt blir det hårt skakat. Vita fingrar av vibrationer är väl känt för många yrkeskategorier och kan är berättiga till vård och ersättning men just för att rullatorn kommer in så sent i livet kan den gruppen inte lasta yrket för att händer och armar domnar av grovt grus och som kräver fjädring i rullatorer. En promenad två varv runt kvarteret där ett antal friska terapeuter lånar en rullator var från rehab och berättar vad de upplever av promenad på krossgrus skulle möjligen kunna väcka tanken på skonsammare rullatorer.

Snö som vi mest är vana vid att se den, grusblandad (krossgrus) och smältande.

Smältande is lämnar grusgången på Eds kyrkogård

Grus (naturgrus)finns i olika storlekar och jag saxar några meningar från Wikipedia: Grus är ett stenmaterial med dominerande kornstorlek mellan 2 mm och 63 mm och delas upp i kornstorleksklasserna, fingrus 2-6 mm, mellangrus 6,3 – 20 mm och grovgrus 20- 63 mm. Krossgrus kommer från större stenmaterial som krossats till kornstorlekar motsvarande naturgrus.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: