Skrivet av: brittakarolina | 16 februari 2023

Hetvägg

I söndags kom Selina på besök och hon hade med sig ett par semlor från Lillebrors bageri. Semlor i Stockholm recenseras numera och förra året hade Lillebrors bageri legat överst på listan över Stockholmsbageriernas semlor och där fyllning och smaker avgjorde placeringen.


De låg i en liten kartong och var mycket vackra, formatet var tilltalande, inte för jättelikt och lite mandelbitar skymtade fram i kanten under gräddtäcket. Ingen hade knuffat kartongen eller rubbat ett sockerkorn på deras färd från stan med pendeltåg så de såg helt nyinpackade ut.
Jag vill gärna äta semlan på gammalt vis i djup tallrik och med varm mjölk runt – som hetvägg – både min far och mor sa hetvägg, men de var födda på 1800-talet.


Värmde mjölk (inte koka) och den lilla bullen löste sakta upp sig bit för bit. Först kom semlans egen ljuva kardemummasmak och sedan den hemtillverkade mandelmassan med inslag av rostad mandel och grädden som blandade sig fint, det var verkligen njutbart.

Jag läser på wikipedia att kung Adolf Fredrik åt ihjäl sig på hetvägg.

Han fick ett slaganfall efter att ha ätit för många hetväggar i februari 1771 och man ansåg väl att de var orsaken till hans död och då förde skalden Johan Gabriel Oxenstjärna fram att fettisdagen borde förbjudas och ” hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord” (källa:Nordiska muséet)

Bank-ID behöver ibland förnyas.

Efter varsin stärkande hetvägg frågade Selina, hur gick det med ditt bank-ID ? Jag hade beklagat mig för hennes pappa när många timmar gått åt att hitta rätt i en identitetslabyrint. Nej det gick inte alls.

Mitt bank-ID hade en vacker dag upphört utan minsta förvarning, jag hade inte hållit reda på tiden, året gick väldigt fort och jag hade inte heller räknat med alla nya skärpta krav som lurendrejeri resulterat i. Endast den riktigt rätte ska komma åt pengar.

Det hade gått smidigt att öppna banken och betala räkningar med ett bank-ID så jag hade slängt den gamla listan med siffror som förr öppnade för mig på banken. När jag nu försökte förnya bank-ID ville banken ha mer identitet från mig, jag behövde blippa passet. Passet visade sig också ha gått ut, det hade vilat sig under de fem år det var giltigt men gick ut under pandemin. Måste skaffa nytt pass och kanske också ett identitetskort.

För att få ansöka om pass måste man beställa tid hos polisen. För detta krävs också identifikation, det står tydligt att körkort duger inte, pass eller kort med tre bokstäver behövs. Det hade jag ju inte. Selina läste alla små bokstäver i bruksanvisningen och såg att man kunde beställa tid genom ett ombud. Så hon med sin identitet kunde beställa en tid åt mig och det gick. Men vad händer sedan om inte körkortet gäller när jag väl är hos polisen och jag bara har det? Man ska då ha en person med sig som intygar att man är den man är. Inget krav på släktskap eller att man är bekant, i princip kan någon man möter på gatan intyga, bara den har sin egen identifikation med sig.

Så jag åkte till polisen men utan sällskap, där var det knökfullt och man ska komma i god tid för att skaffa kölapp. Det funkade och när det blev mitt nummer räknade jag med att få gå hem med någon form av bakläxa, höll upp mitt körkort och sa, jag har bara det här och det duger väl inte? Jovisst det går jättebra sa den mycket vänliga mannen i luckan. Då blev jag faktiskt snopen och kom mig inte för att fråga, varför går det här, när det inte gäller för att beställa tid? Sen tog han ett kort av ansiktet, passkort blir aldrig bra och jag fick skriva min namnteckning med en låtsaspenna på en hal plastskiva, där spetsen halkade hit och dit och skapade tecken med fördröjning och mitt allra sämsta jag exponerades.

Nu väntar jag på sms som säger att jag kan hämta pass och identitetskort och är glad att jag fick hjälp av Selina att hitta ut ur labyrinten.

Men kan de här krångliga kraven verkligen hejda bedrägerier, de som vill tar sig ju in via datorer och pratar omkull folk, så de själva blir ansvariga för sin olycka.


Svar

 1. Jag gillar också hetvägg! Det är en alldeles utmärkt kvällsmat tycker jag.
  Ja, det är inte lätt med alla id-kort. I stället för pass har jag skaffat ett nationellt id-kort hos polisen, det lär ska fungera lika bra som pass och är även godkänt av bankerna.
  /Ingrid

  • Hej Ingrid, nu är det värsta med identitetslösheten över, det gick rekordfort när jag väl lyckats beställa passet. Redan i går fick jag sms att det kunde hämtas och idag var jag där tidigt och fick det utan väntan av en avväpnande trevlig man. Och rimligen råkar jag inte ut så här en gång till.

   • Man får se till att skaffa nya papper innan de gamla går ut. Så är det bara!

 2. Det var bra att grunda med hetvägg innan trasslet med förnyelse av identitet tog vid. Struligt var ordet!

  • Tack för medkänsla Mrs Universum, vi (jag) har en sorts krav på att allt som är offentligt ska vara så klokt inrättat men gång på gång visar det sig inte vara riktigt klokt. I dag har jag i alla fall hämtat ut både nytt pass och identitetskort av en mycket vänlig ung man hos polisen och nu tänker jag glömma den identitetslösa tiden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: