Skrivet av: brittakarolina | 27 mars 2023

Marsvädret vacklar

Barmark och grusiga trottoarer, ibland kan våren vara tidig men får man vara säker ? Letar upp markplättarna där solen hunnit värma jorden så att snödroppar och vintergäck visar sig med skaft och i mängd.

Suseboparkens snödroppsfält blommar.

Ankorna på grannens tomt går omkring på torr mark, sitter inte bara och sover på snön.

Tomatfröna har grott i krukan på fönsterbänken.

Men, en morgon vaknar jag och utanför mitt fönster är marken vit ännu en gång. Inte så tjockt lager än men det lovas mer.

Det kanske smälter fort.

Det är minusgrader, blåser och snön ligger kvar.

Kan man säga att vintern korsar sitt spår? Eller är det bara Espen Arnakke hos Aksel Sandemose som kan korsa sitt spår? Här stämmer ingenting och ingen vet vems spår den korsar.


Svar

 1. Det är mars!!!
  Kram, Ingrid

  • Du räknar starurar och vet att det är Gotländsk erfarenhet av mars, Vi suckar när vintern börjar om igen, nu när ljusa halvåret börjat.

 2. Sista bilden är fantastisk i sin enkelhet!

  • Tack Karin, allt finns bara ett ögonblick, nu är det inte kvar.

 3. Sandemose. Nu citerar du en av mina favoritförfattare. Varulven, Murarna kring Jeriko, Felicias bröllop Tjärhandlaren, En palmgrön ö, Det gångna är en dröm.

  Se där, några av de böcker som en gång en ung pojke i början av 70-talet läste och tog till sitt hjärta.

  I Varulven beskriver han sin tid som flykting i Stockholm under kriget. Vid ett tillfälle sitter han på restaurang Sturehof. Det var lite extra spännande när jag läste detta för jag befann mig rakt under Sturehof. Arbetade 1972 på Aftonbladets depeschkontors tidningsarkiv som låg i en källarvåning under just Sturehof.

  Men, den unge pojken är numer en gammal gubbe så jag måste reservera mig för att minnet kastar falska tärningar.

  • Hej Arne, roligt att så många titlar vaknar till liv av namnet Sandemose, vad du har hunnit med. Jag har bara läst en bok av honom och det var just ”en flykting korsar sitt spår” men jag minns bara fläckvis av den. Jag har ibland försökt läsa om böcker som gjort starkt intryck, men blir nästan varje gång förvånad över hur lite de fängslar nu. När blev du gubbe? Hur gick det till? Äldre kan man ju bli och gammal också – men gubbe skulle det vara förbjudet att bli. Finns det något bättre ord?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: