Skrivet av: brittakarolina | 07 april 2023

Torgblomstren ger oss våren

Blomsterförsäljningen på Hugo Sabels torg har varit stängd mellan jul och påsk och nu är hyllorna ute med alla småpenséer och krukor med påskliljor. Några fastlagsris flaggar färggrant och här finns björkris utan fjädrar också. Åh vad härligt att få börja välja småpenséer till balkongen igen.

Ett par ställningar med tidiga vårväxter finns redan utanför matbutikerna i Centrum men de är ett sortiment som kräver ett mått av tillsyn och de ser ofta lite trötta ut.

Trots att nätterna är kalla och snön täcker dem ibland, så är de små okuvliga.

Idag är det Långfredag, äldre minns hur lång den kunde vara förr men nu med öppna affärer rusar den dagen lika fort som övriga veckodagar.

Nu önskar jag alla mina bloggläsare: EN GLAD PÅSK ! och efter det en smula vårvärme.


Svar

 1. Tack detsamma.
  Fast själv önskar jag mig MER än en smula värme. Ganska mycket värme, faktiskt.
  Det känns som tiden är ur led. Min novemberkaktus har fått för sig att blomma. Man får väl ta det som en kul grej i botanikens värld. ”Trött på november, nu satsar jag på en ny karriär som påskkaktus!”

  • Hej Björn, det blev ju en fin solig och skön dag utan blåst. Och tänk om det blir såna där hemska värmeböljor som gör att man knappt orkar andas. Novemberkaktusen kan blomma när som helst under året om den bara råkat få lite kallare än 10 grader. då sätts knopparna. Står den ute passar det lagom att man tar in den när nätterna blivit kallare och den blommar snällt i november. Sen om den råkat få lite kyla (inte frost) kan den blomma närsomhelst och nästan hur många gånger som helst under året. Min har nyss blommat på grenarna som vilar mot fönstret förutom i november.

   • Tack för infon. Den gamla kaktusen (kan vara över 60 år gammal) har kanske blivit lite förvirrad. Den står på en fönsterbänk ovanför ett element, men samtidigt där jag öppnar för vädring ibland även när det är riktigt kallt ute. Undrar om det var det som fick den att få för sig att det är dags att visa upp blomsterprakten igen?

    Jo, jag håller med om att för mycket av den goda värmen just kan bli lite för mycket!

   • Ja Björn, du skapar knoppsättningen med ditt vädrande. Den vet inte vad november eller jul är men den har varit lite nerkyld ett tag innan och sen blommar den. För försäljningen är det ju bra att kunna göra blomning när som helst .

 2. Visst är det fint med blomstånden på torget igen. Det stör mig dock lite att affärerna har öppet på Långfredagen.

  • Ja, stängt på Långfredag sitter ordentligt rotat hos oss som är födda före köpscentrernas tid. När det nu ändå går att låta affärer gå före dagarnas helighet, borde man då inte kunna trycka papperstidningar även de dagar som är ”heliga” och inte som nu bara utebli vissa dagar?

   • Håller med till 100 procent. Vi går runt som äggsjuka hönor när vi inte får våra papperstidningar. Vi har till och med både DN och SvD!!! Kan inte enas om en!
    Typograferna har ett starkt fack och tänker nog inte ge sig i första taget även om de är i en utdöende bransch åtminstone vad gäller att trycka på papper,

   • Men tänk på tidningsbuden som annars får kämpa i ur&skur, de kanske också är värda en och annan fridag!

   • Få tidningsbud jobbar hela livet som tidningsbud och hur de avtalar med sin arbetsgivare är jag inte insatt i, men de får väl slåss för sina semestrar som alla andra med obekväma arbetstider.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: