Skånela ligger på andra sidan av Fysingen och är vår nära granne i Sigtuna kommun.
Här finns ett slott av måttlig storlek men med flera våningar som brukar annonsera att de har öppet om somrarna och även har ett omtyckt café. Det har aldrig blivit av med ett besök där, jag tror att tanken på husets höjd utan hissar kan ha bromsat oss.
Kristi Himmelfärdsdag, klar himmel, alla träd nyutslaget ljusgröna, det var dagen vi ändå kom att ta oss an det vi försummat under alla år. Slottet byggdes på 1600-talet vid Fysingens nordöstra strand och på den tiden hade Fysingen kontakt med Mälaren och vattnen förenade slottet med Stockholm. Man kunde ha sin verksamhet i staden och sjövägen fara (ro?) ut till landet till sitt lantslott.

Ljusrosa puts gör att slottet ser mindre allvarstyngt ut, men guiden berättar att det tidigare varit tegelklätt och den rosa putsen har tillkommit så sent som vid en renovering 1979 ledd av arkitekten Ove Hidemark, professor i äldre byggteknik.

I den norra flygelbyggnaden finns muséibutik och café, slottsvisning varje timme betalas här och man får bara gå i grupp med guide, fotografering är förbjuden och inget mer än ledstång underlättar vid förflyttning mellan våningsplanen.

Finns fyra flyglar, två högre och två lägre, de tillkom på 1700-talet efter ritningar av Jean Erik Rehn..

Tilläggsplats för båt. Fysingens yta har varit större och då stod sjön i förbindelse med Mälaren. Platsens historia går långt bakåt i tiden, den ägdes på 1200-talet av Magnus Ladulås och såldes 1276 till Skokloster (finns köpekontrakt). Det drogs in vid Gustav Vasas reduktion och såldes 1641 till hovrättspresident Andreas Gyldenklou och han lät år 1643 bygga det slott vi nu kan se i tysk-nederländsk nyrenässansstil.
Slottet har sedan haft få ägare genom tiderna men genomgått flera renoveringar och sjön har utsatts för flera sänkningar, så sjöförbindelsen med Stockholm försvann och landvägen blev enda färdvägen. Den siste private ägaren från år 1929 var författare och folklivsforskare Herbert Rettig, han var samlare av möbler och föremål från äldre tider och bodde med sin hustru i en vindsvåning på slottet. 1962 donerade paret Rettig slottet med sina samlingar till Vitterhetsakademien och änkan bodde kvar till 1985.
Slottets inre är sevärt, rummens format har mänskliga mått och man har valt möbler som kan ha förekommit hos tidigare ägare. Interiörer finns om man googlar på Skånelaholms slott, interiörer bilder

Långa alléer till och från slottet leder oss på hemvägen till Skånela kyrka. Kanske är den öppen en Kristi Himmelfärdsdag men nej. Man kan ändå gå in och se sig omkring med hjälp av rörliga bilder om man googlar på Skånela kyrka, svenska kyrkan eller stillbilder på Skånela kyrka Vikipedia..

Skånela kyrka beskrivs som en av Upplands fyra östtornskyrkor, de övriga är Norrsunda, HusbyÄrlinghundra och Färentuna kyrkor. När vi rundar byggnaderna säger vi båda att det känns lite som Italien. Kyrkan är från 1160-talet och arkitekten tros vara en tysk från byggnadshyttan vid Lunds domkyrka, den har tillbyggts i olika omgångar, brunnit och vitkalkats och kalken avlägsnats så att kalkmålningar åter kan ses.

Kyrkogårdsmur
Det var en fin tur🌞
By: Karin on 23 maj 2023
at 6:58 f m
Ja tack Karin för att vi äntligen kom dit. Det var en riktig överraskning och jag hade nog inte tagit mig upp och ner för de röda stentrapporna utan dig och den vackra ledstången.
By: brittakarolina on 23 maj 2023
at 10:12 f m
Stentrapporna var riktigt grymma🥹
By: Karin on 23 maj 2023
at 10:39 f m