Skrivet av: brittakarolina | 09 juni 2024

Rosor i Väsby

Odlade rosor i Upplands Väsby är inte så vanliga, ändå borde den leriga jorden gynna deras växt. De vilda planterar sig själva och blommar snart i alla gläntor, snår och diken och kommer igen med lysande röda nypon till hösten. Varianter av Rosa rugosa finns på några ställen i häckar och gatuplanteringar och deras runda och köttiga nypon brukade förr annonseras som tillåtna för allmänheten att plocka från ett visst datum på hösten i parker och kommunala planteringar.

I Suseboparken blommar just nu en stor rosa rosenbuske snett framför Optimus forna gula disponentvilla, huset som numera är ungdomshuset Vega. Bakom och vid sidan om den rosa busken finns en cirkel med minnen från en tidigare rosplantering och i den blommar flera sorter som vi bara kan gissa namnen på.

Den rosa busken är hög och har stor omkrets, är engångsblommande och blommorna är många och förtjusande.

Som granne har den rosa rosen en Mandarinros? med karminröda blommor, man ser den inte förrän man kommer nära. Vid trappan står en Optimuslampa, tecknet för industrin som byggde Väsby och det gula huset, villa Susebo byggdes en gång som bostad åt Optimus direktörer.

Mandarinrosen, en gammaldags buskros med ett sirligt bladverk som på hösten ger smala cinnoberfärgade nypon.

En tät häck av buskar med stora vita och vitrosa blommor följer och man står plötsligt i resterna av en ring av olika rosbuskar.

En liten tynande buske med små rosa blommor och ett småbladigt bladverk som liknar pimpinellros. Bilden gör rosen större för jag måste gå nära, allt var så smått.

Vita blommor med lite rosa i mitten och finbladigt bladverk.

Här är knoppen tydlig

Mitt i det vita snåret kommer väl ett rotskott? upp och blommar.

Rent vita stora blommor men formen otydlig. Doften är desto tydligare, ååh vilken doft. Bladverket är lite grövre, åt rugosa hållet.

Om kommunen anser att dessa minnen av rosor är värdelösa att sköta och gödsla, varför tar man inte bort dem helt? De ropar ju på omvårdnad. Vi har ju arborist som sköter och ansar träden minutiöst, varför kan inte rosenbuskar som visar att de ännu vill prestera blomning, få samma skötsel? Vem planterade rosorna och när? Vad heter de?


Svar

  1. Har aldrig tänkt på att beskriva rosenbuskars bladverk, enbart blommorna. Du öppnar mina ögon för bladverken!
    Hoppas ditt slutupprop när kommunen.

    • Tack för kommentaren om bladen, när man letar efter namnet på en ros och man jämför den med bilder, kan blommorna vara mycket lika men bladen och knoppformerna skiljer sig och man får fortsätta att leta. Hoppas din slutönskan slår in.

  2. så fantastiskt! Jag håller med, man blir sugen på att gå dit med en säck gödsel…

    • Det finns ju flera stall i Väsby, ett lass gödsel skulle nog ligga bra på de gamla rosorna och någon med sekatör som rensar i riset skulle ge oss mer vacker blomning än den stora rosa busken..


Lämna en kommentar

Kategorier