Skrivet av: brittakarolina | 28 oktober 2010

Afrodites födelse ur havets skum.

              Skulptur av glasfiber och plast av Bengt Amundin.

Någon gång före 1978 ville Ella Lettström donera en skulptur till Upplands Väsby för att liva upp vattenytan på Norrviken. Det blev genast upprörda skriverier om hur onödigt det var att bryta den rogivande vattenytan. Man var inte heller säker på vilken sorts skulptur det kunde bli och vad den skulle föreställa.

Jag har inte gått igenom skriverierna i dåvarande VäsbyNytt för att få exakta datum för de olika händelserna i Afrodites historia. Då Ella Lettström dog hade nog inte den donerade skulpturen kommit på plats men ärendet kunde inte avfärdas eftersom det handlade om en donation, en skulptör hade fått uppdraget och skulpturen väntade på att placeras. Hur ärendet behandlades av kulturnämnden och hur de försökte bli befriade från donationen kan vi bara ana.

Minns inte om den kom ut på någon flotte på Norrvikens vatten och välte eller blåste omkull men man beslöt att där skulle den inte vara och det byggdes en liten tribun på baksidan av Väsby Centrum och där placerades Afrodite och man kallade platsen Afrodites torg (tror jag).

Då man byggde ut Väsby Centrum behövdes ytan där Afrodite stod för Konsums utvidgande, livsmedelsaffärerna skulle ha utgångar utanför Centrum för där skulle vara låst under kvällstid. I all tysthet försvann Afrodite och det märktes inte i den röra som uppstod vid bygget.

Efter ett par år då Lasse och jag promenerade på Mälarvägen över järnvägsbron tittade jag ner över räcket, där var kommunens uppsamlingsplats för utbytta lyktstolpar och skräp som blivit över vid renoveringar – sopor alltså. Därnere skymtade bland skräpet något vi sett förr – delar av Afrodite stack upp ur bråten. Vi gick dit dagen efter och tog bilder av det skändade liket och bad en Väsbytidning ta upp frågan om hur konstverk med eller utan konstnärens vetskap kan hamna på en sophög. Det visade sig att konstnären inte var upplyst om Afrodites öde och han var upprörd.

Det resulterade i att man tydligen lagade och renoverade Afrodite och gav henne en plats vid vattnet, denna gång vid Väsbyån. Man ser henne från tåget, hon står med Maraboufabriken som bakgrund och för att komma nära henne måste man promenera eller cykla minst en kilometer söderut från stationen utmed en gång och cykelväg. Under den promenaden får man sällskap av minst 20 tåg som dånar förbi med olika ljudvolym och leran under fötterna darrar.

Afrodite har nyligen varit mål för geocaching, dvs man har gömt ett meddelande på ett knepigt ställe och de som deltar ska hitta meddelandet efter kryptiska anvisningar.

Bengt Amundin, Afrodites skapare, är född 1915 och fyller 95 år i november.Han är den som vet precis hur Afrodite kom till och de olika turerna kring henne. Tänk om vi kunde få höra hela historien. 

27/2 2011

Läser i dagens tidning att Bengt Amundin inte lever längre. Han hade vernissage i Österåkers konstförening  den 15 januari och avled på väg till vernissagefesten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: