Skrivet av: brittakarolina | 20 juli 2011

Mot en ny vår, de långa broarna.

Öresund

17/4 söndag    Efter en lång runda runt Malmö nådde vi brofästet till Öresundsbron. Vi var nästan ensamma på vägen och vid bron fanns ingen tull eller något som sa att vi var på väg till ett främmande land. Betalgrindarna för biljetter var automatiska men vi såg att en var manuell och den tog vi.

Ja sen for vi ut på bron, den mer än 7 kilometer långa som funnits sedan år 2000, tågen går en våning under och där flimrar ett nätverk av sneda stag utanför rutorna och det stör sikten, här såg man fritt åt alla håll. Vi siktade sen på Bältbroarna och lite orolig var jag väl för att  läsa fel på vägskyltarna och hamna galet i Danmark.

Det var inga hinder vid änden av bron och skyltarna var tydliga så det var bara att rulla på. Vädret gav oss blå himmel och vägarna böljade läckert genom danska fält omväxlande med buskage som här och där lyste med nyutslagen grönska. Husen blev danska och kyrkorna, nätstolparna som bar upp elledningarna hade helt andra konturer än de svenska, så även på en motorväg uppfattar man att man är någon annanstans än hemma.

Bron över Stora Bält har har också byggts sedan vi slutade att köra bil mot södra Europa genom Danmark. Den invigdes 1998 och är i två delar på mer än 6 kilometer var och med en liten ö på mitten.

 

 

På Fyns strand stod en lång rad av vindkraftverk som var svårfångade med kameran för broräcket skymde. Vi stannade vid en rastplats som var en vacker städad park med många sittgrupper bland skuggande träd, gräset var knallgrönt och genomgrävt av mullvadar och lönnarna blommade i ett slösande fluff av gulgrönt. Vi satt mitt i den här grönskan och borta var tanken på att vända om.  

 

Då vi närmade oss bron över Lilla Bält såg vi ännu en bro, det var en gammal bro från 1937 som nu är alldeles för smal, den nya var färdig 1970 och efter att ha åkt över den var vi alltså på Jylland.

 

Vi hade inte försett oss med danska pengar för vi tänkte inte stanna upp och vare sig handla mat eller gå på  muséum. Jag har cyklat genom Danmark, bestigit Danmarks högsta berg, träffat Egon Hanssen i Århus, kollat fornforskningen  i Vejle, vi har haft goda vänner i Herlev, nu döda, vi har förstått danska och inte känt oss som främlingar. Nu ville vi bara bevara alla goda minnen och susade fort igenom landet.  Målet för dagen var ett hotell i en stad som heter Jagel, den ligger i Tyskland på lagom avstånd från Schleswig och ändå vid motorvägen mot Holland.  Varför Schleswig?

 


Svar

  1. Men vad det här var spännande! Du håller oss på sträckbänken….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: