Skrivet av: brittakarolina | 25 juli 2011

Mot en ny vår, Zuiderzeedammen

Zuiderzeedammen är ett Holländskt stordåd, där man med betongstycken och annat byggt en invallning, 32 km lång och 90 meter bred av en havsvik. Viken hette Zuiderzee och den insjö som bildades av viken heter Ijsselmeer. Den var färdig 1932 och blir snart 80 år. Barnen och jag åkte i motsatt riktning på 70-talet och det hör kanske till en teknikers dröm att om möjligt få vallfärda till tekniska underverk. Nu skulle det, sent i livet, bli Lasses tur.

19/4 tisdag tog vi oss ut ur Groningen och for mot Amsterdam. Vi närmade oss havet och kom fram till den höga gröna vallen som var början av fördämningen

 

På havssidan av den gröna vallen finns cykelväg och folk fiskade vid vattenlinjen. Vi undrade,vem klipper gräset på tre mil lutande mark? Här och där var det får som skötte klippningen men det for också en ensam maskinklippare på tvären.

I början och slutet av fördämningen finns slussar som släpper ut vattnet från Ijsselmeer i havet, det rinner ju till från inlandet hela tiden. Någonstans på mitten av den jättelånga landremsan  finns en öartad utvidgning, där man kan svänga av och ta sej ner till vattnet. Där ligger högar av betongblock som på håll ser ut som gatsten men då man kommer närmare är det stora block. 

De ligger annars närmast vattnet och är oftast femkantiga i genomskärning, Längre upp är blocken av något annat, ser ut som granit.

Mellan stenblocken hade blålilagrön strandkål slagit rot och frodades.

På 70-talet fanns en resturang ungefär halvvägs över dammen men arrangemanget denna gång lockade inte, man måste klättra på en brygga över den motsatta vägfilen, så fikat uteblev. Man kanske räknar den andra riktningen som den naturligaste att färdas och vi kom den här gången från fel håll över Afsluitdijk.

Sen började letandet efter bästa vägen till Keukenhof, målet för den här vårresan. Vi hade tänkt undvika att fara in till Amsterdam och vi hade riktningen klar för oss men vägskyltarna förvirrade oss. De var många och Holland är ett enda stort vägnät av både gamla och nya vägar. Vi kom verkligen bort oss och trots att vi höll oss inom ett område på bara någon mil, blev det hela tiden fel.

Vi såg tulpanfält och kanaler och såg dem från flera håll, samma kanal åkte vi utmed säkert tre gånger. Till slut sa vi oss att när vi får syn på en hotellskylt så stannar vi och tar en lugn eftermiddag och ber om en vägbeskrivning som funkar. Så vi hamnade på Bastion Hotell i Hoofdorp och gick ut bland grannhusen och beundrade den överdådiga blomningen, allt blommade, fruktträd. kastanjer, blåregn, allt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: