Skrivet av: brittakarolina | 04 april 2012

Väsbyån – fåglar och asp

Aspen

Väsbyån sägs vara känd för fågelliv men kanske mer för aspen, en karpfisk som man vill skydda och ge möjlighet att fortplanta sej. Den är Upplands landskapsfisk och kan bli stor, den kan väga upp till 12 kg. Bilden är lånad från Spisa nu.

Norr om stationen, strax innan ån går in i kulvert under järnvägen, har man gjort det möjligt för aspen att leka. Den behöver forsande vatten och en botten av sten och grus och när vattnet är varmare än +6 grader är det dags för leken, det brukar bli i slutet av april. Man har skapat ett ställe till med fors och stenig botten söder om Marabou, där rommen kan sjunka ner mellan stenarna och skyddas.

Fåglarna

Mellan stationen och lekplatsen för asp har ån fått en utvidgning, nästan som en liten sjö och där finns också ett par soffor utställda under en sälg. Om vintern håller man istäcket öppet med en luftpump och där samlas änderna. På kommunens PR-sida kallas det för matningsplats för fåglar. Man matade förr änderna varsomhelst utmed ån och gärna närmare stationen men det finns anslag om att det är inte längre är önskvärt, man ska gå bort till matningsplatsen.

Det är mest gräsänder som samlas där och de är lyhörda för påsprassel, om de anar brödkanter så kommer de alla upprusande och de kommer mycket nära. Fågelskådare ser många fler arter än gräsänder och en dag simmade flera skrakpar på mellanlandning bland änderna. För ett par år sedan fanns det en andhona med vit hals och flera vita fjädrar i dräkten, hon mobbades av de andra fåglarna när vi matade dem och vi undrade hur hon skulle klara sej. Nästa år fanns antingen hon eller en avkomma med vit hals bland de bruna och i år finns en hane med bredare vit krage och halva buken vit så det verkar som även de avvikande gräsänderna lyckats  fortplanta sej.

Om man googlar på Väsbyån och fåglar så hittar man många fina bilder på änder och dagisbarn som matar dem.

Gräsänder och skrakar. Han med vita kragen nedan, har också ett vitt streck vid ögat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: