Skrivet av: brittakarolina | 06 april 2012

Väsbyån – bäver – mink

Bäver

Då man googlar på Väsbyån kan man hitta små filmsekvenser av simmande bävrar både i Väsbyån och Edssjön. Bävergnagda aspstubbar finns utmed ån under södra viadukten och på flera ställen, en film: Beaver creek in the Väsby River visar en stor mängd nergnagda träd på norra sidan kulverten. 

De här stubbarna har hunnit bli gråa, de gnagdes för ett par år sedan.

I Rotebro har kommunen fått ta bort en bäverdämning i Edsån (tillflöde till Edssjön) så att inte hela Rotsunda ska översvämmas. Här i Väsby är kommunens parkskötare snabbt framme och rensar undan om bävern hittat några träd att välta ner i ån.

Vi spejar över vattenytorna efter bubblor och oförklarliga vågrörelser men har ännu inte sett någon bäver. Förra året satt vi intill en av dammarna vid ån och såg bubblor stiga till ytan med en tids mellanrum, vi väntade och väntade men kom fram till att det nog bara var sumpgas som bubblade upp.

Under Mälarvägsbron.

Bävern utrotades år 1871 och var borta från oss i 50 år till 1922 då den åter inplanterades. När den nu har förökat sej och ser ut att trivas inte bara i skogslandskap utan även närmare tätbebyggelse är man inte beredd att hurra för dess återkomst utan gör det svårt för den att leva men samtidigt lägger man ner möda på att sällsynta fiskar ska få lekplatser.

Marabou

 

Mink

För ett par dagar sedan följde vi ån söderut förbi Marabou och Afrodite och från bron nära Älvsunda såg vi att ett litet djur med päls rörde sej i strandkanten. Det var inte en bäver men större än en råtta och det slank in under det torra gräset och försvann. Då vi gått en bit utmed ån såg vi något brunt som kom simmande och trodde det var en sällsynt fågel men när den kom närmare var det en mink. Upp med kameran, men i samma ögonblick kom ett snabbtåg dånande förbi på några meters avstånd och jag tappade all koncentration men höll ner kameran mot vattnet för att kanske få med minken på bild. När  tåget passerat var minken borta och vi undrade om allt varit en inbillning. Då vi tömde kameran syntes inget på rutan för mink – men jo – något nära kanten stack fram, en liten brun nos.

En brun nos.

I skärgården har man försökt bli av med mink eftersom den minskar fågelbeståndet och i de områden där man lyckats decimera antalet minkar har fåglarna börjat öka igen. Är det bra med mink i Väsbyån?


Svar

  1. Fina bilder! Jag såg just på annat ställe bilder på bäver i Årstaviken, och det är ju så gott som mitt i Stockholm! Intressant att de trivs så bra och sprider sig, men det kanske är lite ledsamt för träden. För några år sedan lyckades bävrar till och med gräva sönder en banvall för tåg i Östergötland, så de är energiska små gynnare!

    http://storstadsnatur.wordpress.com/2012/04/06/baver-pa-soder

  2. Flotte bilder! Ser at våren er like rundt hjørnet i Väsby også 🙂 Glad påsk!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: