Skrivet av: brittakarolina | 08 april 2012

Väsbyån – Eds kvarnväg

Brofundament

Då man följer gångvägen utmed ån från södra viadukten norrut och är nästan framme vid stationsplanen, kröker ån och ett par breda stenfundament ett på var sida om ån blir synliga. Vad är det??  Har det varit en bro här, precis intill järnvägen och vägens riktning skulle i så fall varit snett över spåren, det verkar inte troligt.

Vi började leta efter bron i Väsbylitteraturen men hittade till att börja med ingenting förrän vi fann den i Lars E. Janssons: Geografiska namn i Upplands Väsby Kommun (den boken är ett stordåd). Innan järnvägen byggdes, alltså före 1865 gick här Eds kvarnväg med bro över ån, den användes av bönderna i Ed när de for till kvarnen i Hammarby. Eds kvarnväg gick genom ”Brohagen” på Runbysidan ovanför ”Stationsgärdet”. När järnvägen byggdes och stationen hamnade på Edssidan blev Eds kvarnväg ointressant och underdimensionerad som väg till stationen och en bro närmare stationen behövde byggas för att Frestabor och Hammarbybor skulle komma dit.

Stenarna i brofundamenten ser inte ut att ha rubbats trots att det gått nästan 150 år sedan de förlorade sin funktion. Vi fann bron även i Väsbyboken från 1973 av Alf Nordström och Johan Curman på sid 145.

Visst vore det trevligt med en liten nutida skylt vid stenarna, den skulle visa oss en sorts kontinuitet med kommunens eller socknarnas tidigare liv.


Svar

  1. Håller helt med, har nu hittat liknande brofundament i Södertälje…

    Kakan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: