Skrivet av: brittakarolina | 11 september 2012

Holmhällar

 

Den dramatiska raukstranden går vi inte ända ner till längre (två äldre bilder), Lasses rullator hänger inte med där. Men det finns väg längre upp i den grå klapperstensvallen och här drabbas man av både utsikten över havet, doften av släke, måsarnas skrik när de då och då lyfter alla på en gång från Heligholmen strax intill och sen har man blåsten och ljudet av den evigt brusande dyningen i öronen. 

Den här marken är magisk, stenfälten blommar ibland, förr kom en tid på sommaren när blåklockor, gulmåra och getväppling bredde ut sej över det grå, men numera har blåelden tagit över och av den är det bara svarta skelett kvar i september. Tulkörten gör nu stenöknen lite grönare men man undrar hur något alls kan slå rot.

Lite påminns man om fjällvandring på kalfjäll när den sträva stenen knaprar under fötterna och man ser långt, inte en människa någonstans. Man hamnar i en sorts tidlöshet och just det här landskapet tilltalade filmskaparen Andrej Tarkovskij som i filmen Offret höll till vid Närsholmen som har liknande läge och mark. Han skapade inte magin, den finns här och han fann den, upplevde och använde sej av den.

Två människor med stor svart hund siktas på håll, vi möts och nickar och går vidare. Då vi hade hundar, Shetland sheepdog, tyckte de inte om den här marken, de fick ont i tassarna av de kantiga stenarna, vägen var okej men stenfälten vägrade de gå ut på.


Svar

  1. Där var jag på en fågel- och blomskådarresa för bortåt tjugo år sedan. Det var i maj, jag minns att gullvivorna var jättestora! De kanske gillade den kalkiga jorden? Och ute på en klippa låg en jättestor säl och gäspade och det verkade som om gäspningen aldrig ville ta slut.

  2. Holmhällar är sig likt, oavsett om det är 1967 eller 2012, just det som är så fantastiskt. Allt förändras men Holmhällar finns kvar.
    Karin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: