Skrivet av: brittakarolina | 13 september 2012

Skvalpvik

Norrut från Holmhällar kommer en sandig bukt, Skvalpvik, här är vattnet lite svalare än i de mer långgrunda vikarna. Varma dagar är det fullt av badare här men nu är stranden öde så när som på en husbil som ställt sej mitt i bukten och blir en vit fläck när man tittar i kameran.

Här är fin sand men också grövre stråk där revet har malts ner till små platta runda stenar som pastiller och som kastas upp och ligger där i  olika lockande nyanser, så länge de är blöta. 

Uppriven tång eller släke samlas på vissa ställen och bildar ibland tjocka svarta strängar som ligger och ruvar intill varandra som knöliga krokodiler, efter en storm kan alltihop, man vant sej att se, ha flyttat sej till en helt annan del av stranden. Det blåser ordentligt och vi ser mängder av vita fåglar ute på vattnet och de lyfter då och då för en våg.

Ett bylte i vattenlinjen visar sej vara en tross? lina? som flutit iland, den är inte snodd som vanliga rep och då jag frågar http://www.beckorep.com vad den kallas och om man kan se vad den använts till, får jag ett svar på fem innehållsrika rader:

Ser ut som en polypropylenlina.  Kvadratflätad.  Polypropylen med flera liknande plaster flyter. Används som förtöjningslina av yrkessjöfarten. Denna lina har nog gått på utsidan av misstag.

Uttrycket på sista raden har jag aldrig hört förr, det innehåller stor respekt för hur linan kan ha lämnat båten.

När vi är nästan framme vid nästa raukfält, Hammarshagahällar,  kommer en segelbåt ut från hamnen i Vändburg, den har två master och ser lite ovanlig ut, ålderdomlig, säjer Lasse. Vi kan inte släppa den och undrar vad det är. Fisketurister? Nästan alla har väl åkt härifrån. En som bor vid nästa bukt säjer att två polska båtar legat i hamnen.

Som kontrast till den andlöst vackra septemberdagen går vi hem och läser Farlig Kust av Allan Cedergren från 1984 som illustrerats av Erik Olsson, Sanda och Artur Wahlby, Hamra. Den handlar bland annat om alla strandningar bara här nere kring Storsudret, sedan 1850 och fram till boken skrevs, det är många hundra. Han beskriver var, vilken last, om skeppet blev vrak osv.

 


Svar

  1. Vilken vacker bild på havet, båten och fågeln!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: