Skrivet av: brittakarolina | 20 oktober 2012

Löwenströmska parken – Fysingen

Spökskogsvandring

I tisdags lyste solen upp ett par timmar på dagen och vi skyndade oss ut, den här gången siktade vi på Fysingen. Där intill ett strandträsk växer ett gräs som är fint att göra papper av, bäst att skörda ett par kassar innan det fryser, så det räcker till julkorten. Jag packade ner sax och kassar att samla gräset i och sen for vi till parkeringen vid den höga vassen bakom Löwenströmska. Ingen mer bil på parkeringen.

Hit far man på våren för att se backsipporna i Calmare hage och för fågelsången. Då har snön lagt omkull tistlarna och stigarna är lätta att komma fram på. Det finns en lång rad vårbilder tagna i år med backsippor och slånblom just härifrån, utlagda på Tranevings Friluftssida – Naturreservat – Upplands Väsby – Calmare hage.

Det hade regnat hela natten och gångvägen bestod av pölar men det gick att komma förbi på gräskanten. Då vi kom upp i skogen mellan träden och buskarna gick solen i moln och plötsligt blev träden slingriga och påträngande. Urgamla björkar med spretiga grenar lite här och där som vägrade ge upp och sly, tistlar och rotvältor kantade stigen.

De stora ekarna, med gula nummerlappar från någon inventering, med sneda (fula) grenar och delade stammar som minner om brutal behandling under uppväxten, reser sej skräckinjagande över snåren. Skogen som en gång förvaltats av Landstinget ser nu ut att behandlas som urskog, dvs man låter allt växa och vissna som det vill.

För ett par år sedan körde en stor maskin hit och dit på ofrusen mark  och skar djupa hål i slänterna, det såg ut som om avsikten var att röja sly för det låg jättehögar med grenar här och där. De ligger kvar än och snåren är om möjligt ännu tätare. Hu det var som en spökskog och det mörknade ännu mer trots att det var tidig eftermiddag.!

Vi kom fram till träsket där en spång med ledstång leder över, det var mycket vatten på båda sidor och djupt att titta ner i vattenspegeln, man får svindel då himlen öppnar sej mellan trädkronorna. Gräset jag hade tänkt samla hade vissnat och hängde gråbrunt i vätan och man hade behövt sjöstövlar för att komma åt det. Vid slutet av spången lyste något vitt i en buske, på nära håll såg det ut som bomullstussar, det var fröställningarna hos en variant av sälg, som jag nog aldrig sett förr. En titt i floran och jag får det till Jolster, Salix pentandra. Allt med fibrer är lockande att försöka göra garn av, de här höll inte.

Vi var ute i en ödemark, ingen skulle hört om vi ropat på hjälp men dånet från motorvägen som ligger en knapp kilometer bort fyllde öronen helt och utan variation. Sen kom de första regndropparna.

Något har hänt eller – inte hänt med den här skogen. Då man slår upp Fysingen på nätet, får man antingen läsa om ”Fysingen runt” som en trevlig utfärd eller om fågelreservatet med fågeltorn längre norrut i Rosersberg.  Stränderna söder om Sigtunagränsen står det inte mycket om annat än att där är en orörd del av Stockholmsåsen. Hur orörd den är kan man undra, då man står där uppe på höjden och blicken kanar ner utmed den konkava branten, som påminner väldigt mycket om ett grustag efter att man tagit ut så mycket grus man kan.

För bara några år sedan fanns det soffor på några ställen vid stigarna och  bryggor över dikena. Sofforna som var murkna är nu borta och bryggorna är på väg att inte finnas. Vi läste eller hörde någonstans att när psykiatriska avdelningen kom till Löwenströmska, så röjde man promenadvägar i skogen och satte ut soffor för att patienterna skulle må bra av att gå en runda i naturen och få läkedom den vägen. Landstinget förvaltade då  (trodde att de ägde) marken, den följde med donationen från Gustav Adolf Löwenström som inköpte Holmens gård och lät bygga lasarettet som en försoningsgärd för brodern Jakob Johans skott mot Gustav III. Nyligen har namnet ”Löwenströmska parken” dykt upp då och då och man undrar vad den innefattar.

Då jag slog upp ”Lövenströmska parken” i stället för Fysingen blev det mer fart och anledningen till områdets förfall blev klarare. Någon gång under de senare åren, övergick ägandet av Löwenströmska området till ett fastighetsbolag, Savana AB utan några högljudda protester från boende i Väsby. Då Tranevings var ute på backsippsvandring i våras, fanns fortfarande en gammal skylt uppe, där det stod att Landstinget äger marken. Den är nu borta.  Då man tar sej genom drivorna av uppgifter ser man att Landstinget trott sig äga området vid en försäljning och tagit hand om köpesumman. Rubriker från 2002 säger att Landstinget fick betala tillbaks nära 55 miljoner till den som verkligen ägde området och det var Löwenströmska Stiftelsen. Jag gräver inte mer än så. 

De bebyggda delarna i området ha inventerats och värderats för olika ändamål samt ny bebyggelse har ritats in. Man talar om svalkande bad och vackra eklundar. Vi frågade en välorienterad granne med vaket öga om han hört eller läst något om det här, nej han hade ingen aning.  Området ligger lite vid sidan om och intresset för att bygga och kosta på kan vara lite slumrande och medan man väntar på startfart, låter man den lövskogsklädda delen av Stockholmsåsen med extrema ekar bara bli fulare och otillgängligare.

Naturskyddsföreningen i Upplands Väsby sköter kullen i Calmare hage där backsipporna växer och den lyser just nu grön och fräsch omgiven av spöklika snår.


Svar

 1. Hej!
  2014-06-22.
  Nu får man inte parkera bilen heller!
  Ja…nåt mysko skit är på gång med friluftsområdet ”Kärleksudden” med ”Calmare hagen” vid Fysingen. I går-midsommardagen 2014, blev några bilar, inklusive min bil P-lappade med 450 kr när vi stod parkerade på den plats där vi alla naturintresserade i Väsby har parkerat i decennier. Vi undrar nu bara….Vad menas med det här? Vad är det som händer med friluftsområdet? Vem har ansvaret för det här tilltaget och vad grundar de sitt agerande på?
  När nu den värsta chocken lagt sig börjar jag bli riktigt förbannad och känner att så här får det bara inte gå till.
  Nu återstår det att försöka hitta ansvariga i det här ärendet.

  /Johnny Påhlsson, Uppl.Väsby

 2. Hej Johnny.

  Låter inte bra alls. Jag undrar om det är fastighetsbolaget som köpt området och som planerar att bygga med ”närhet till svalkande bad och eklundar”, som börjat röra på sej. De heter Savana AB och de har skissat och även lagt ut förslag på hur de tänker förvandla marken och då ingår kanske tillfarten där vi brukar parkera, i köpet och då kan de ta betalt. Det har varit väldigt tyst om hela affären och vi trodde att de dröjde med bygget för att intresset inte var på topp. Det har kanske ändrat sig. Om du googlar på Savana AB Löwenströmska parken så blir allt lite klarare men inte roligare. Vet inte hur mycket av skogen som ingår i köpet, det var så trist att se hur illa de for fram med maskiner för ett par år sedan, så jag har helst velat titta bort. Hälsningar Britta


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: