Skrivet av: brittakarolina | 04 mars 2013

Höftledsfraktur

Idag har jag varit med om något helt oväntat.

Solen sken och det var milt i luften, vi gick förbi den stora balsampoppeln för att känna efter om den var lika beredd på vår som för någon vecka sedan. Det var den inte, den doftade inte alls. Sen generade vi flickorna inne i järnaffären  med att fråga efter något de inte visste vad det var och därefter närmade vi oss ICA och tog oss in genom de roterande svängdörrarna. Om man går för nära de dörrarna  stannar de bums, något som retar många och de glor surt mot den som gått för nära. Då vi var nästan igenom ringde telefonen i Lasses ficka och han tog upp den och lämnade den till mej och väl ute på andra sidan (inne i affären), där sallad och tomater väntade, fattades det bara fem centimeter till friheten för Lasse innan svängdörren slog till honom och fällde honom till golvet på bråkdelen av en sekund.

ICAs personal rusade till och med förenade krafter fick de upp Lasse på en stol, men det var en ovanlig vinkel på benet och han kunde inte ta sej upp på det, så han blev sittande medan de ringde på en ambulans. Efter en kvart kom en ambulans med två bastanta killar och en tjej och de kollade allt och förstod att något var brutet och hittade en ven att pumpa in något smärtstillande i och sen bar det av till Danderyd.

Tjejen var ambulansens förare, hon hade långt gult lockigt hår ända ner på axlarna och hon körde som en ängel medan killarna där bak förhörde Lasse, så de hade en berättelse att lämna över när vi kom fram. Lasse hör rätt dåligt så det gick inte att undgå deras repliker.  Det gick undan och vi låg i vänsterfilen, och vår tjej fick alla att vika åt sidan och flytta på sej, det låg många taxi där och skvalpade men när hon tryckte sej inpå dem de vek de undan, det var en helt ny upplevelse. 

Lasse fick en lapp på båren där det stod HÖFTVARNING och de fick köra direkt upp till röntgen och sen blev det ortopedavdelning efter vad de såg på röntgen. På akuten var det fullproppat i alla vrår, precis som vi läst om i tidningarna och idag hade det kommit extra många fall och personalen sprang som myror.

Sen fick vi användning av vår kattväntan, för nya patienter på en avdelning innebär att de får tas omhand när det passar in med avdelningens schema och när en sängplats blir ledig osv. Vad ser ni på röntgen? Det får ingen yppa, det får bara en läkare tala om. Sen kommer läkaren och ska ge en blockad, varför, jo det är en höftledsfraktur och den måste opereras. Oj då. Nu ska patienten duschas och göras färdig för operation, nu kan du gå hem.

Det hade hunnit bli kväll, gick ner till planen utanför sjukhuset och där stod en taxi. Tar ni kort? Det har hänt att de bara vill ha kontanter. Killen stirrade och begrep inte vad jag sa. Efter tre upprepningar pekade han på kortdragaren och jag hoppade in.  Försökte prata men fick inget svar, fick aldrig veta något om föraren, det brukar annars vara en ingång till en positiv bekräftelse att någon haft glädje av att vara i Sverige. Men jag tror han var nöjd med att jag inte pressade honom, han körde jättefint.

Ja sen blir det väl en fortsättning får vi hoppas. Men så här långt kan vi inte bidra till någon klagan, alla vi mött har hittills gjort allt de kunnat för att hjälpa och underlätta.


Svar

 1. Då är det bara att hålla tummarna för att operation och annat går bra.

  Svängdörrar kan vara läskiga. Man hade sådana i entrén till Huddinge sjukhus ett tag men tog bort dem. Det var alltför många som drabbades av samma olycka som beskrivs här, och sjukhuset hade väl ändå patienter så det räckte.

  • Tack Björn för att du har läst och känt igen, hade inte en susning om att de där känsliga dörrarna kunde sopa till så hårt.Britta

 2. Hej Britta
  Tråkigt att höra. Hoppas att allt ordnar sig. Hälsa så gott.
  Kram Annalena.

  • Tack Anna-Lena, har aldrig tänkt på att svängdörrar kan vara livsfarliga men man kan ju även drunkna i en kaffekopp, så man vet aldrig var det vill sej illa. Sköt om er och hälsa Åke. Britta


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: