Skrivet av: brittakarolina | 21 april 2013

England och Skottland för inte så länge sedan

Då Swansons väckte tanken att vi skulle fira 50 år sedan vår Skottlandsemigration, kände vi att vi måste slå flera flugor i den smällen. Om en sådan resa blev av ville vi se en del mer på vägen dit och då i England. Och vad? Stonehenge förstås, jag var där med Karin och Gösta 1975 när folk ännu klättrade på stenarna, men Lasse hade inte varit där, Shakespeares teater The Globe, som jag följt delar av rekonstruktionen av och Chelsea Flower Show, där så många trädgårdsmänniskor varit och som sägs vara en upplevelse. Ett par muséer, där vi varit förr men som jag inte får nog av, ville vi hinna med, gick allt det här att klämma in på ett par dagar före Broughty Ferry? Javisst med tur och lite förbeställda biljetter.

Vi flög med Ryan Air till Stanstead den 19 maj. Flygbolaget hade dåligt rykte redan då, men vad gör man inte för ett par billiga biljetter? Lång bussresa in till London men busstationen låg alldeles bakom Victoria Station och vi hade bokat rum nära. Rummet var det minsta vi bott i, men vi skulle ju inte sitta där om dagarna. Ett konstigt hack i dörren funderade vi över men såg snart varför det var där.2007 aa

Första dagen drog vi omkring i London för att konstatera att vi faktiskt var där och att vi kände igen oss lite. Vi tog oss till Trafalgar Square och gick in på the National Gallery för att kolla om Turners målningar var lika fängslande som en gång för längesen. Salen med Turner , som jag minns den, var nu omhängd och på anslag beklagade man att målningarna var ute på en världsturné. Den kom även till Sverige efter några år och kanske är målningarna tillbaka i London.

2007 e kr 

2007 f kr

2007 d kr

En liten sväng in i Hyde Park

2007 h kr

2007 g kr

Vi hade beställt biljetter på nätet till något som lät lockande, Stonehenge inner circle evening tour. Det var en heldagsutflykt till tre platser i Wiltshire med megalitiska (storstens-) monument, West Kennet Long Barrow – längsta långdösen, därefter till Avebury och sist till Stonehenge, tre mycket omskrivna stenformationer påbörjade för c:a 5000 år sedan och som numera räknas till Världsarvet. Vi letade upp mötesplatsen, Thistel Victoria Hotel och försökte urskilja de 8 övriga stenintresserade som väntade i regnet, gruppen var begränsad till 10 personer. Vi väntade oss en vit lång limousine men det kom en vanlig minibuss, guiden var en kunnig kille som hade svar på många frågor och han skämtade inte bort något, drog inga flabbhistorier, det behövdes liksom inte.

Första stoppet var för att gå ut till långdösen West Kennet Long Barrow, den låg långt ute på ett fält dit vi tog oss genom ett blommande hav av hundkäx. Det finns långdösar även i Sverige, mest utmed kusterna i Skåne och Bohuslän, Danmark har fler och likaså de brittiska öarna. Det här är kanske den längsta och den har flera mindre kamrar och ett par större och dösen har använts för begravningar och ritualer i c:a 1000 år, sen har man fyllt den med svårtolkad ”skräp” och förseglat den. Nu är den framgrävd och möjlig att gå in i och fundera över vilka föreställningar som gett upphov till den.

De som begravts här sägs vara ett genomsnitt av befolkningen från spädbarn till åldringar och på en skylt intill dösen säger man att av den tidens befolkning plågades många av tandvärk och ledinflammationer (arthritis). Trots stenåldersdieten?

2007 k kr

 2007 j kr

2007 i kr

2007 kk

Nästa uppehåll var Avebury med Europas största stencirkel, den nämns ofta i samma andetag som Stonehenge och är (var) enligt arkeologerna vid Freskati den mest spännande av de två, den upptar mycket större yta och kan inte avgränsas effektivt, för en by har fått växa ut intill och innanför anläggningen. Det började för kanske mer än 5000 år sedan med att man grävde ett enormt dike 11 meter djupt och 21 meter brett och med en diameter på 420 meter runt en yta och utanför det en vall av det uppgrävda. Det kallar man en ”henge” (vallgrav?) och den finns runt de flesta stencirklar. Innanför ”hengen” restes sedan stora stenar i en cirkel och här är det svårt att få en överblick av anläggningen från marken.

2007 q krI

2007 p kr

I Avebury är det sedan två stencirklar till bredvid varandra innanför det yttersta. Platsen användes i c:a 1000 år och fick sedan vila fram till medeltiden, då England kristnats kom stenarna att stå för äldre tro och de fick bli djävulens verk som man försökte göra sej av med.  Man grävde hål och välte ner så många stenar man orkade och det fanns en traderad berättelse om en man som råkat hamna under ett fallande stenblock och inte kunnat lyftas fram igen och få en kristlig begravning. Man försöker lokalisera nedgrävda stenar och 1938 då man grävde fram en fann man ett skelett under, som burit på ett mynt från tidigt 1300-tal.

Avebury

Byn som kommit att byggas i fornlämningen har gjort nutida grävande komplicerat. Ett muséum visar Aveburys historia och fynden och bokhandeln har förutom allt historiskt, en avdelning för en annan gren av verksamheten här, allt om ”crop-circles”, dvs geometriska formationer av nedlagd säd på åkrar och särskilt i Wiltshire, Aliens, UFU och kontakt med intelligenser i rymden. Jag blev helt uppfångad av bilderna på ”crop-cirklar” och hade svårt att lämna bokhandeln.

Lucy Pringles Crop Circle

För ”nyhedningar” (contemporary pagans) är Avebury en helig plats och här pågår religiös dyrkan på lördagar och söndagar. Man håller också på med slagruteexperiment och använder ett par metalltenar som ger märkliga utslag vid de olika stenarna, vad man söker är inte vatten eller guld utan ”psychic emanation”, vet inte vad det kan bli i översättning, övernaturliga kontakter? Vår guide demonstrerade med något som liknade böjda strumpstickor hur de vred sej när han kom närmare en storsten. Han kunde inte svara vad det berodde på och vi fick också pröva. Jag klarar vanlig slagruta av en trädgren som delat sej i två men metallstråna gav inget utslag.2007 r kr

2007 s kr

Ett par hus med bed and breakfast hade helt paradisiska mattor med aklejor i alla färgnyanser framför dörrarna.

2007 o kr

Fram emot eftermiddagen var vi slutligen på väg mot huvudattraktionen Stonehenge, där vi inte fick komma in förrän efter stängning klockan 18.

stonehenge

Det är numera många restriktioner kring ett besök, man är medveten om miljöns skadliga inverkan på stenarna, de kan ta skada av dålig luft och människans närvaro Man får numera inte ta på stenblocken, vanliga besökare får gå en anvisad väg och inte avvika från den.

2007 xx kr

Men 10 personer (vi blev ett par till) med särskild guide kan promenera fritt och utandas giftig luft på stenarna och ta i dem efter klockan 18, det är tillåtet och det gjorde vi. Och ännu mer folk trängs här vid midsommartid, då hålls  druidceremonier och alla vill se när solens strålar passerar en särskild sten (the heelstone) och rakt in genom en av ingångarna. 

2007 qq kr

Vid vårt besök regnade det och inte förrän man ser paraplyerna på bilderna minns man regnvädret. Stonehenge har också ett dike och en vall kring sej och stenarna är monumentala. Frakten av dem hit och resningen var stordåd hur det än har gått till. För en del stenar i monumentet ”blåstenarna” har man spårat ursprunget till  Preselibergen i Wales 24 mil härifrån. De består till största delen av diabas och lär skimra i blått när de fuktas. Vattnet som strömmar vid stenbrottet i Wales sägs vara läkande och några sentida forskare vill tro att även stenen tilltrotts den kraften och att Stonehenge varit en vallfartsort för sjuka och skadade människor. Tolkningarna om användningen av Stonehenge är och har varit många och blir säkert fler, man kan bara förundras då man står intill de stora stenarna.

2007 ss kr

2007 t kr

2007 v kr

2007 y kr

2007 zz kr

Vi var faktiskt bevakade även om vi kände os lite fria.

2007 z kr

2007 x kr

När vi var där skimrade de flesta stenarna i alggrönt, hur ska det bli om det får fortsätta, ett grönt Stonehenge?

Om man googlar på de tre platserna finns de massor att läsa.


Svar

  1. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

    I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  2. Very great post. I just stumbled upon your weblog
    and wanted to mention that I have truly loved browsing your weblog posts.
    In any case I will be subscribing in your rss feed and I’m hoping you write once more very soon!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: