Skrivet av: brittakarolina | 25 april 2013

2007 Shakespeare´s Globe Theatre

Shakespeares teater som brunnit ner en gång och förstörts på annat sätt en annan gång har rekonstruerats efter gamla bilder och vad man vet om gamla teatrar i England. Den kallas på någon uppslagssida ”en akademisk approximation”. Den öppnades inte så långt från dess ursprungliga läge i London och man hade lagt ner stort arbete på att behandla alla material i bygget och inredningen på  ”rätt” sätt för 1590.

2007 the Globe e kr

Biljetter till föreställningar måste bokas långt i förväg och hämtas ut i god tid och blev något över fanns en lång kö som väntade. Vi kom i god tid för att hinna se oss omkring, publiken såg påtagligt ung ut, det gör den nästan överallt numera. Hårda träbänkar och om man ville sitta utan träsmak kunde man hyra en kudde. Raderna blev till slut påfyllda och en mängd människor rörde sej planlöst på golvet nedanför scenen. Så var det på Shakespeares tid och gav direktkontakt med publiken som hängde på scenkanten

 

2007 The Globe kre Teatern är öppen mot himlen, har tak bara över sittplatserna och scenen. Fotografering under föreställning var ej tillåten och scenkläderna fastnade inte riktigt i minnet men det var mycket tyg som fladdrade, då skådespelarna rörde sej. På en balkong ovanför scenen kunde man se orkestern som vid den här föreställningen bestod av en lutspelare och en med pipor i blå medeltidskläder färgade med den tidens färgämne Vejde (möjligen förstärkt med indigo?).

2007 the Globe d kr

Kvällens föreställning var In Extremis av Howard Brenton, historien om Abelard och Heloise. En kärlek på 1100-talet som fick ett grymt slut och med idéernas slagsmål. 18 skådespelare i kläder på skalan från biskopar till arbetsfolk ropade fram sina repliker och rörde sej över hela scenen, som var densamma pjäsen igenom. Vi måste tänka lite innan vi släppte in språket, var ännu ovana men kanske också för att vi hör dåligt och för att högtalare saknades som på Shakespeares tid.

2007 the Globe b kr


Svar

  1. Din blogg är rena uppslagsverket. Här finns mer information än på Google.

  2. Google är ändå en välsignelse, vad skulle jag göra utan den knappen? Skönt också att inte riktigt allt finns där. Och tack för uppskattningen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: