Skrivet av: brittakarolina | 06 maj 2013

2007 Dunrobin Castle

Efter en natt på John O´Groats guesthouse började vi den rätt långa återresan till Prestwick. Vi hade då och då passerat skyltar med lockrop om något sevärt vid flera Castle utmed vägen norrut men valde att inte stanna. Kanske vi ändå borde besöka ett slott och inte bara odla våra fördomar utan grund. Efter TV-serien ”karl för sin kilt” och även berättelser från svenska förhållanden, har vi förstått att arvtagare till stora gods kan ha det knepigt att få allt att gå runt. Man måste hitta på något som drar folk och som det går att ta entré för och med det kunna leva vidare.2007 Dunrobin Castle

Då vi såg skyltarna för Dunrobin Castle på östra sidan av the Highlands var det dags, vi stannade upp utan att veta något om platsen och svängde in på deras gårdsplan. Öppettider fanns anslagna och då vi gick närmare såg vi att något annonserades ut att börja klockan 12, något med falconry. Vi köpte snabbt ett par biljetter och frågade var något skulle ske – i trädgården, sa man – you cann´t miss it. Då vi tittade ut över barriären mot trädgården som var imponerande, såg vi att folk samlats på en gräsmatta långt borta och där pågick något.2007 Dunrobin Castle h kr

Längst bort på en gräsmatta sitter väntande publik.

Vi skyndade oss ner och fick vara med om en föreställning vi aldrig väntat oss. En man, ägaren till Dunrobin Castle hade ett antal rovfåglar som han tränat att komma på olika signaler, visslingar och som belönades med vad vi trodde var köttbitar men som visade sej vara även råttor (döda) , när de landade på hans arm efter utfört arbete. Han var falkenerare.2007 Dunrobin Castle g kr

2007 Dunrobin Castle c kr

2007 Dunrobin Castle f kr

Råttorna tog husse upp ur sin väska och fåglarna hackade i sej, svansarna gick in sist. Det här var enormt spännande, hade aldrig sett tränade rovfåglar förr, vi var andlösa av det vi såg under nästan en timme. Det var olika arter jag inte uppfattade namnen på , en såg i ala fall ut som en berguv.2007 Dunrobin Castle i kr

Där hänger råttsvansen.

2007 Dunrobin Castle j kr

2007 Dunrobin Castle m kr

2007 Dunrobin Castle r kr

2007 Dunrobin Castle q kr

Och här är den unge sonen

2007 Dunrobin Castle p kr

Den här mannen fick vår odelade beundran, det var en komplicerad attraktion av makt och känslighet. Tills vi gick runt och såg hur fåglarna förvarades, fastkedjade vid en pinne och med mössa ner över ögonen, vår beundran naggades och den här uppvisningen räcker, mer måste vi inte se.

2007 Dunrobin Castle o kr

2007 Dunrobin Castle u kr

2007 Dunrobin Castle v kr

2007 Dunrobin Castle t kr

Det ligger faktiskt en film ute på youtube med just den här föreställningen 2007 om man googlar på Dunrobin Castle och falconry.

Vi hade bestämt oss för att se ett Castle och därför hängde vi med på en visning av själva huset. Fyra våningar utan hiss, överst barnkammare med stora gunghästar och på olika våningar rum där prominenta personer gästat. Som en gren i överlevnaden hyr man ut flera salar för bröllop och andra stora samlingar av matglada gäster och vi råkade möta delar av ett bröllopsfölje  när de klättrade upp för de branta stentrapporna festklädda, män i kilt och damer i prassliga klänningar och lustiga hattar.

2007 Dunrobin Castle b

m


Svar

  1. BOAH! (som tyskarna säger när något är riktigt häftigt) Vilket ställe!

    • Ja just precis, det var det och bara genom ett hugskott fick vi alltihop i knäet. Vad det är kul att du läser bloggen Malin!!

  2. 2004 var jag och min familj på exakt samma slott och såg fågelshowen. Kommer ihåg att han kallade fåglarnas mat för ”chicken nuggets”. Vi bytte hus med en skotsk familj i Cromarty ovanför Inverness och levde som skottar i två regniga veckor den sommaren. Fantastisk upplevelse.

    • Men snälla Lotta, har du varit överallt? Tänk om vi vetat det när vi snubblade in på det här stället. Gick ni runt i huset med?
      Kul att inte vara ensam om den här upplevelsen. Tusen hälsningar Britta.

  3. Haha, det känns lite som vi varit på samma platser men jag tror du vinner! Jo, vi var inne i huset men mest gick vi i trädgården, barnen gillade alla labyrinter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: