Skrivet av: brittakarolina | 07 juni 2013

Ryssgubbe

Bara några reflexioner.

Ryssgubben (Bunias orientalis) blommar överdådigt just nu, den lyser upp vägkanterna minst lika färgstarkt som maskrosorna gjorde för några veckor sedan. Den är en kålväxt, alltså släkt med senap och raps och olika kål.

Ryssgubbe kr

Varför heter den ryssgubbe? Frågan kommer nästan bums från den som hör namnet och även jag frågade som barn. Min mamma som hade lätt att hitta på svar sa: men det känner du ju på lukten”. På den tiden var människors doft fortfarande förnimbar. Då man kommer nära inpå ryssgubben känner man en stark och frän doft men Wikipedia tolkar den som ”svag, angenäm och kryddartad”. Påminde doften möjligen om någon gammal ryss för ett par hundra år sedan, då man inte duschade eller använde deodoranter?  Det är klart att om doften givit upphov till namnet, så låter inte ryssgubbe så fräscht. Får en växt fortsätta att heta ryssgubbe i floran om det är känsligt hur vi ser (ner) på folk.

Ryssgubbe c kr

Men vi är kanske inne på fel spår med lukten, vi har så lätt för att associera till  något som kan anses nedvärderande.  Enligt SAOB ska växten ha kommit till oss genom ryskt rågutsäde på 1700-talet, den fanns här inte förr och den är mest spridd i Uppland enl. virtuella floran. Den har också kallats rysskål och ryssrova och dess späda stjälkar har ätits av ryssar och även de späda bladen.

Ryssgubbe e kr

Gubbe finns det många tolkningar av både negativa och positiva och det finns en genomgång av ordet på nätet, ursprungligen har ordet dialektalt haft betydelsen ”en liten klump” och senare har det kommit att användas om män av olika slag. Jordgubben har väl ännu kvar betydelsen klump och den vill nog ingen döpa om, ryssgubben är stor till formatet, skrymmande och har en pålrot som är en redig klump, men vilken sorts gubbe den syftar på är väl inte solklart.

Sen är det Ryss i ryssgubbe som leder fantasin åt något håll, ryssen har väl inte varit den mest välkomne besökaren utmed Östersjökusten och hur är det nu i dessa dagar, ska vi vara oroliga för ryssen eller inte? Många växter röjer att de har ett östligt ursprung, det finns 37 växter i Mossberg-Stenbergs register med förleden rysk eller ryss-, så ryssgubben är inte ensam.

Ryssgubbe f kr

Här försöker ryssgubbarna lysa ikapp eller ropa högre än  kommunens viol- eller pensébollar vid infartsrondellen i Väsby.

Ryssgubbe h kr


Svar

  1. Jag konsulterar omedelbart min faksimilutgåva av C F Nymans ‘Svenska växternas naturhistoria’ (ursprungligen utgiven 1867/68). Där heter ryssgubben i stället ‘hundrättika’. Tydligen har namnet ‘ryssrova’ också förekommit och den skall ha kommit in på 1700-talet med rysk spannmål.

    • Ett namn till, hundrättika, ja roten är väl lite rättikartad och med hund framför betyder det väl att bara en hund kan tycka att den går att äta. Men ordet hundrättika är lite kantigt och namnen med ryssförled rullar bättre. Har du någon idé om varför ryssgubbe har vunnit över de andra namnen? Den är ju faktiskt ett hemskt ogräs med rot som kan gå ner till 1.6 meter och med groddknoppar utmed rottrådarna, så det räcker inte att lyckas få upp roten.

      • Nej, jag har ingen aning om namnet, men det finns väl en tendens att förknippa ryssar med diverse otrevliga saker vare sig det är rätt eller fel. Vad hunden gör i sammanhanget får vi inte veta. Är ätlig för boskap om man skördar den tidigt. Förbisedd foderväxt? Månne några får eller getter kunde göra tjänst som ryssgubbe-röjare?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: