Skrivet av: brittakarolina | 20 juni 2013

Nattglim

Då vi kom fram till sommarhuset häromnatten, lyste nattglimen mot oss i mörkret som vi inte brukar se den och nu efteråt undrar jag om det var bilens strålkastare som hjälpte till.

Nattglim e kr

Nattglim (Silene noctiflora L) antas som många andra växter ha kommit till oss som ogräs i importerat spannmål och nämns av Linné första gången 1745. Den är lite klibbig och om dagen är blommorna ihoprullade och ser vissna eller överblommade ut. På kvällen öppnar sej kronorna och skickar ut både ljus och väldoft.

Karlfeldt har sett den och låter den inleda en känd lovsång till sommarnatten ”Nu öppnar nattglim sin krona”. Sen hittade jag på nätet en sonett av Lars Anders Johansson ”Nattglim”, han har en idé om någons ombytlighet som han låter den oskyldiga nattglimen gestalta.

Vad jag letade efter var någon fysikalisk förklaring till hur den vita färgen i kronan reflekterar ljus så att den ser självlysande ut som en reflexbricka. Jag försökte fotografera den ute nästa kväll och utan blixt blev det gräsmos och med blixt blev det glorior kring kronbladen. Nattglimen kastade tillbaks ljuset och inget blev skarpt. Kanske är det ett känt fenomen som jag bara inte råkat ut för tidigare. Nattglim c kr

Nattglim kr


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: