Skrivet av: brittakarolina | 07 januari 2014

Optimuslampa

Upplands Väsby förnyar sig. Där tidigare Optimus och Metallverken haft sina lokaler växer nu upp nya kvarter . Det var mycket ståhej, innan rivningen av allt det gamla blev av och det är även svårigheter med välsignelsen av det nya som en del ser fram emot att få uppföra. För att låtsas att man minns det gamla, har man kallat den rostfärgade byggnaden med gymnasium och bibliotek för MESSINGEN, det var namnet på det som revs. Och utmed Optimusvägen har man hängt upp en nydesignad gatlykta som ska påminna om någon modell av en Optimuslampa.

Optimusvägen kr

 

Där dinglar den som någon sorts lustifikation, om den ger bra ljus över gatan är svårt att veta.  Den gör sig fint mot putsen på  husen i det nya kvarteret.

Optimusvägen b kr

 

Optimusvägen c kr

 

Det var lite väl grått i luften och vad ska man säga om lamporna?Optimusvägen d kr

 

Att de är roligare då de är tända.

 

 

 


Svar

 1. Jag har en sån där, och fast min är av märket ”Radius” snarare än Optimus så kan jag lova en sak: Det lyser inte ur botten på dem!

  Man skulle dock önska att det gjorde.

  Det lyser åt alla håll UTOM från botten på dem. Speciellt mycket lyser det från sidan på dem Därför krävdes det skärmar i emaljerad plåt för att få dem att lysa någotsånär neråt.

  Den som läser och skriver vill oftast ha riktat ljus ner mot pappret – Optimuslyktan ger riktat ljus rakt i ögonen, och inget ljus på pappret. Rent belysningstekniskt innebär de nya lyktorna alltså en klar förbättring jämfört med den gamla fotogendrivna Optimuslyktan.

  Vem vet, om de hade lyckats få den gamla Optimuslyktan att lysa rakt ner genom botten sådär, då hade det kanske inte varit lika intressant med elektriskt ljus?

  • Ja tänk om? Vilken härlig vinkel ! Du gjorde med ens gatlyktorna riktigt galna, fel i tid, fel till funktion men det som kvarstår är väl att de ska tänkas påminna om den näring som givit bröd åt ett par generationer Väsbybor. Optimus stängde 1983 och flyttade till Småland, så de som själva minns är inte längre så många, Och det finns lyktor som ger bättre ljus.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: