Skrivet av: brittakarolina | 01 juni 2014

Oxeln blommar

Det är juni och just nu blommar allt, kastanjer, syrener, oxlar, spireabuskar, vallmo och prästkragar det är ett enda blomsterfyrverkeri. Varje år är det lika fascinerande och omskakande och det blir gärna en del upprepningar av det som gläder en mest t.ex vit skogslilja, morgonstjärna, kinesiska syrenen och vildtulpanerna om man råkar vara här då de blommar.

Oxeln blommar c kr

Den gamla oxeln har glesnat i övre delen av kronan men fortsätter att blomma, vi ligger efter någon vecka med blomningen jämfört med Burgsvik.

Oxeln blommar kr

Under några kalla dagar och nätter med stark blåst blev vi innesittare och plockade fram yllet igen men nu kan man vara ute utan att blåsa omkull och solen gassar.

I den närmaste åkerkanten lyser något som en vit snödriva, det är buskstjärnblomma i mängder, den finns i liknande drivor på fler ställen häromkring, den känns lite ovanlig med sina tydliga blommor.

Buskstjärnblomma c kr

 

Buskstjärnblomma b kr

Inne på gården står den kinesiska syrenen och lyser ljuslila och sprider sin väldoft.

Kinesiska syrenen kr

Vid knuten har morgonstjärnorna öppnat sej.

Morgonstjärna aa kr

På framsidan sitter en av gökarna, en  är mer brun på ryggen och den hoar i ett.

Göken b  kr

Igår kväll låg den första döda lilla rabbisen på framsidan under tokbusken. Rabbisarna är här i år med fast inte i samma mängder som förra året. Frågan uppstår genast, ska vi gräva ner den eller lägga den i soporna. Är den komposterbar eller inte? Även om vi inte gillar att de gräver sej in under huset eller gör gropar som vi trampar i så vi står på öronen, så är det sorgligt att se djuren dö av en farsot.

Konvaljer och skoläster kr

Vi går in och där har vi nu världens godaste konvaljedoft sedan några dagar. Jag har hittat ett tättbeväxt konvaljeställe bara ett par hundra meter från huset. Skolästerna hittade jag i en affär för gammalt i Hemse, de är i barnstorlek och minner om en av mina stamfäder, han var skomakarmästare och gav upphov till minst fyra generationer skomakare.

Skoläster till flickskor kr

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: