Skrivet av: brittakarolina | 08 juni 2014

Vid Nore

På en sista runda till gamla platser vid havet for vi mot Nore på pingstafton. Förr beundrade vi de höga och vällagda stenvastarna där och jag vill minnas att de finns omnämnda i någon av Säves böcker. Norebonden byggde så gedigna vastar att han kunde rida med hästen på dem när de var färdiga. Nu är alla vastar på södra Gotland som är synliga från vägen, reparerade och uppbyggda, framklippta ut sina taggiga gömslen, det har man gjort de senaste åren med hjälp av EU-bidrag. Behövde man laga mycket på de gamla Nore-vastarna? Jag tror det inte men de ser misstänkt raka ut.

Nore vast kr

Tulkörtens marker

Det här är tulkörtens marker. Jag saknar en bok om stenvastarna på ön och om vastläggarna.

från Nore kr

Från Nore-stranden  ser man ut mot Heligholmen med sina stora raukfält och fågelflockar. Det vore roligt att än en gång få bli landsatt på ön en sensommardag.

Strandråg Nore kr

Den blåaktiga strandrågen är på väg upp och de små rentvättade båtarna väntar på att någon ska komma, men här syns inte en människa. På tångremsan nedanför båtarna står två gravänder och jag tror jag har dem nära och tänker ta en bild. Då flyr de och jag ser att de har små små ungar med sej och är på väg ut i vågorna. Kan inte komma ifrån att jag störde dem och hoppas att de är lika många när de kommer iland igen.

Gravandpar b kr

 

Gravand med ungar kr

Den här synen blev jag hänryckt av.

mot Heligholmen Och den här, i hänryckningens tid.

 

 


Svar

 1. Vid vår Muldestrand har man också renoverat stenvastar och det är en fröjd att se dem. EU eller inte, men ibland är det väldigt bra.
  Så fina gravänderna med alla sina ungar är!
  Kram, Ingrid

 2. Ja och så många de är, visste inte att de hade så stora familjer.

 3. Tack Britta! Nu har jag läst alla inlägg från er gotlandstur, så roligt att få vara med! Härliga bilder (Karins ljuvliga klocka bl a!!).
  Där kan vi prata om återbruk!!

 4. Tack, Monica. Nu gäller det att komma ihåg var kopparna stod.
  I eftermiddag ska vi fira Erik i Uppsala och sen har de levererat Lasses moped, den står i arbetsrummet så det blev fullt ös så fort vi kom hem. Hoppas vi ses innan löven faller ! Tusen hälsningar Britta


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: