Skrivet av: brittakarolina | 24 juni 2014

Rosor och schersmin

Lådor och askar kr

Utanför vårt köpcenter, Väsby Centrum finns en mängd buskar planterade – olika spireor, tallar och rosor. Hur det var tänkt från början att de skulle växa vet väl ingen idag men centret har bytt ägare ett par gånger under åren och de senaste innehavarna har tydligt visat hur de vill ha grönskan. Den ska vara tuktad. Växterna ska ha den form man bestämmer åt dem och vi har nu gröna ”lådor”, ”klot”  och ”halvklot” , ”gröna täcken” eller större ytor av jämnklippta  buskar.

Spirea golv  kr

Det sorgliga är att man går ut och tuktar på våren med en motordriven ”klippstav” innan buskarna fått blomma, blomknopparna bryr man sig inte om och frågan om de gröna geometriska formerna är det som styr.

Tukta eller inte tukta kan man antagligen ha grundade åsikter om, jag hade inga förut men jag tycker att man gör fel då man klipper smultronschersminer till bollar och år efter år hindrar dem från att blomma. I år har buskarna överlistat klipparna med att anlägga blomknoppar så att inte alla åker iväg med klippverktyget. Är det här en överraskning för klipparna eller kanske avsikten?

Smultronschersmin b kr

 

Klotschermin kr

Likadant med buskrosorna, inga grenar får frigöra sig och blomknopparna bort.

Klotrosor kr

Här en rad med ”klotrosor” enstaka blommor på andra sidan.

Klotros kr

Det finns gömda knoppar som ännu kan blomma men den stora blomningen uteblir.

Klotros b krÄnnu ett par tuktade rosor. Vi kunde gärna fått se både rosorna och smultronschersminerna blomma fritt och ge oss något vackert att se och känna doften av. Vem gillar den här sortens växtarrangemang?


Svar

  1. Första bilden visar bra problemet med den här sortens skapelser där betongplattor som skall livas upp med växter. Kombinationen fungerar inte bra. Betongen finns ju fortfarande där som en frånstötande bakgrund. En tegelmur skulle förmodligen se bättre ut än en betong-dito. Till och med en falsk tegelmur, om man kunde färgsätta betongen så det såg ut som tegel.

  2. Visst vore det trevligt med färgsatt betong, det finns men blir väl aningen dyrare än ofärgad. Betong måste inte se trist ut, men då måste den göras med omsorg och det är väl också dyrt. Vad jag reagerat på är att man velat ha gröna sterila former och gett sig på det växturval som redan fanns på platsen och de var kanske inte de mest lämpade att hugga in på. Det blir en sorts maktutövning att ingripa i växternas blomning, ja jag vet att den enklaste häck har tuktats men det finns vissa växter som lämpar sej bättre än andra till det men när det drabbar schersminer och rosor med doft känns det extra onödigt.

  3. Så dumt att behandla blommande växter på det här sättet! Vill man formklippa ska man väl välja gröna växter som är lämpliga för det. Att förstöra rosor och schersmin på det här sättet är verkligen helt fel.
    Kram, Ingrid

  4. Tack Ingrid !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: