Skrivet av: brittakarolina | 04 november 2014

Bollchryss

Ordet bollchryss ger så konstiga associatoner, undrar när jag såg det första gången, det är säkert minst tio år sedan. Heter det en eller ett? Nu har vi i alla fall en kruka med en fantastisk planta på balkongen. Boll-chrys kr

Den blommade en gång som en stor boll i september och det trodde jag var allt, men efter att den vilat några veckor kröp det fram en ny omgång knoppar, grenarna växte lite och den lämnade den strama bollformen och nu är den igång igen. Boll chrys b kr


Svar

  1. Spontan reflexion om det språkliga hos denna vackra blomma: EN eller ETT kanske beror av var man kan sätta bindestreck? Det finns två möjligheter: EN bollch-ryss men ETT boll-chryss. Och då låter det senare kanske mer troligt?

    • Ja det där med ett bollchryss när man talar om en växt känns som om det var en ny sorts korsordskryss och ett Chysantemum är inte bra heller, bollch-ryssen blommar – ja varför inte?

  2. Jag fick tänka till två gånger innan jag kom på vad det var för en konstig ryss det rördes sig om. 😉
    Kram, Ingrid

  3. Det finns många stavningar både med och utan bindestreck på blomsterställningarna utanför våra affärer i Väsby, men det är klart att med blir det ingen ryss.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: