Skrivet av: brittakarolina | 05 april 2015

Påsk

PåskPåskliljorna fick igår sällskap med tulpaner som såg lite annorlunda ut, franska tror jag Karin och Glenn sa.

Tulpan eller näckros

Knopparna liknade någon sorts näckrosor och när de öppnade sig, brann de som eldslågor.

Fransk tulpan

Vi bor så att vi ser strömmen av folk som går ut och in genom svängdörrarna till vårt köpcentrum. Utanför sitter som vanligt vår rumänska tiggare, vi har hunnit bli bekanta och jag tänker inte låta mig avtrubbas och blunda mej förbi henne. Det måste finnas någon värdigare lösning på hennes situation och jag läser att det pågår förhandlingar på en annan (högre) nivå om problemet, men det kan nog dröja innan resultatet når ner till dem som sitter på trottoarerna, där det är kallt den här årstiden. Det fanns ett talesätt min mamma använde ”medan gräset växer dör kon”.

Då lokaltidningen var här och ville skriva om min återfunne bror, bad jag dem att ta sig an och skriva om våra sex tiggare, det sitter en vid varje utgång av köpcentret. De vred sig och upprepade alla de kända anledningarna att inte befatta sig med ämnet. För någon vecka sedan kom ett nummer, som jag hurrade för, de hade gjort ett dubeluppslag och intervjuat de politiska partierna i kommunen om deras inställningar och åsikter om vad vi kan göra för tiggarna. Ingen hade en självklar lösning men de vände och vred ändå på frågan.

Att enbart göra frågan till ett Rumäniens problem och sen öva oss i att blunda, hjälper oss inte att komma förbi entrén och handla mat utan dåligt samvete. Tiggarna GÖR faktiskt något åt sin situation, de oroar oss och sänder ut signaler som rumänerna är lika blinda för som vi var för de svenska romernas (zigenarnas) för 75 år sedan.

Att tigga är något vi själva skulle ha väldigt svårt för att göra eftersom det är det mest förnedrande en svensk kan uppleva, vårt sociala system handlar om att vi inte ska behöva tigga, alla ska ha rätt till samhällets stöd för sin överlevnad..

Nu sitter våra tiggare med en skriven lapp att de önskar resa hem till sina barn den 6 april, är det då deras Påsk börjar och kan vi önska dem en Glad Påsk ??Påskliljor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: