Skrivet av: brittakarolina | 01 oktober 2015

Tidlösa och havtornsbär

1-CIMG2501Redan andra dagen var mitt i Hemse inköpta bredband till datorn förbrukat utan att jag själv använt det i mer än ett par timmar. Det blev alltså två datorfria veckor och dagarna blev de vackraste vi någonsin upplevt. Bilderna och händelserna är därmed inte pinfärska men trots att vi nu hunnit till oktober, ser det ungefär likadant ut som för två veckor sedan.

Tidlösorna blommade redan då vi kom, de låg ner i den starka blåsten och när det var stilla igen reste de sig något. De första tidlösorna jag minns, även kallade ”den nakna jungfrun”,  var hemma hos en Väsbyfamilj där vi tillbringade en valvaka på 60-talet, de var många och satta i vatten i en enkel glasskål och jag blev helt betagen av färgen och de märkligt just nakna blommorna. Sedan dess har jag planterat de tjocka otympliga knölarna som bjuds ut i bättre trädgårdsbutiker några veckor under sensommar och höst, i alla tänkbara rabatter, nu senast på vår gård på Dragonvägen. Där trivs de inte och då är det härligt att de tycker om den urgamla strandsanden på Gotland och växer till sig mer och mer.

CIMG2371

Havtornsbär fanns på två av buskarna, vi har väntat på dem och det har tagit flera år för rotskotten att bli kraftiga nog att ge bär. Som allt odlat finns det plötsligt flera sorter att välja på och vi kan urskilja två, den ena är Julia som har Romeo till make, vad den andra damen heter har fallit bort, men hon är mer aromatisk. Vi plockade och åt till frukostflingorna och med yoghurten blev det en himmelskt god förening.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: