Skrivet av: brittakarolina | 11 mars 2016

Träd utan löv

1-DSCN6131

De här lindarna ingick i en parkliknande plantering som föregick det ganska nyligen byggda kvarteret. De sparades  fast i helt avgrenat skick och har hämtat sig och står nu alltså på Bengt Sparrmans torg. De är fina även utan löv. På andra sidan gatan är en ny generation av lindar planterade och nyss har en arborist varit där och sågat för att snygga till kronan.

1-DSCN6121

En yngre lind

Snart står träden gröna igen och då ser man inte det fina grenverket,  utan löv kan det vara svårt att se vad det är för träd

1-DSCN6112

På Väsby Centrums östra parkering  finns en rad ganska nyplanterade klotpilar, de har bara haft en eller två säsonger på sig att bilda den runda kronan, men den är tydligt på gång.

1-DSCN6123

Ska ullungrönnarna på Hugo Sabels torg en dag ge ett grönt tak över torget och till slut ett flammande rött? De står trots antalet ännu lite ensamma och särskilt sedan det planerade ”folklivet” uteblivit.

1-DSCN6125Lite äldre träd av samma sort, som gav jättelika bärklasar i höstas.

1-DSCN6142

Idag tog vi oss ner till ån, där vi inte varit på länge och här är ekarna, man känner igen dem även utan löv.           Något vitt skymtar på vattnet längre fram, två fåglar.

1-DSCN6153

Herr och fru Knipa. De vet nog inte om att minken rör sig i samma vatten.

1-DSCN6157De rörde sej fort och stannade inte upp en sekund.1-DSCN6162Mycket vatten i ån, det ser också ut som om man börjat snygga till kanterna och nu är nog åns vackraste tid, när man ser mycket speglingar och inget av vattnets egen färg.


Svar

 1. Du får komma och promenera utmed Edsån med mig någon dag! Det vore trevligt. Jag går där varje dag och tittar på årstidsväxlingarna. Just nu stannar jag mest och stirrar på gråhäger och stora vita svanar som klafsar omkring i våtmarkerna.
  (Grrrr. Nu har jag försökt skicka det här meddelandet fyra gånger, men WordPress KRÄVER att jag loggar in. Ytterst irriterande. Det kan ju finnas anledningar till att man inte vill blanda sitt yrkesliv med sitt privatliv och sitt kanske HEMLIGA privatliv, vilket man riskerar att göra om man måste logga in. Nåväl, jag hoppas meddelandet kommer fram på något vis.)

  • Hej Mona, meddelandet kom fram och Microsoft har utan mitt medgivande gjort om mitt Windows 8,1 till 10 och rört om, så det kanske hänger ihop med det, jag måste själv leta upp lösenord för att ta mej in på wordpress. Det låter spännande med gråhäger och svanar utmed Edsån, är det söder om Ed i Rotebro eller?
   Säg ett bra ställe där jag kan ställa bilen och sen hittar vi en lämplig tid. Hälsningar Britta

 2. Hm. Jag skrev ett väldigt långt svar och tryckte ”skicka”, är helt bergis på det men nu finns inget inlägg där…

 3. Så här – ungefär – skrev jag:
  Ja, Edsån som rinner från Edssjön via Rotebro mot Norrviken. Den var väldigt sumpig, dyig och igenvuxen tills nyligen (men jag älskade att gå där, för ingen annan gjorde det).

  Nu har Sollentuna kommun, Väsby kommun och Antuna gård gått ihop sig i ett jätteprojekt där man röjt och fixat för miljonbelopp i flera år. Gamla hagar har förvandlats till sjöängar och våtmarker för fåglar. Ån har fått en ny sträckning som ska likna den gamla, man har anlagt en meanderliknande form och intill åns nya lopp finns en fin promenadväg. De har placerat ut bänkar på fina utkiksplatser.

  Det är väldigt vackert! Enda nackdelen är att det numera kryllar av folk där, vilket i och för sig kanske är positivt (antar jag…) men själv tycker jag att det var så skönt att kunna gå omkring där alldeles ensam i tystnaden.

  Det finns massor av fina fåglar att titta på om man inte gillar att glo på hundägare och motionärer. Jag kan inte mycket om fåglar men har sett gräsänder, canadagäss, någon sorts svan, gråhäger och diverse ospecificerat. Samt bäver (!) som dock inte räknas till fåglarna…

  Jag brukar promenera en runda som går via jordgubbsodlingarna till Antuna gård och vidare genom allén, sedan på den nya gångvägen utmed ån och fram till Rotebro station. Men det är en bra bit att gå och vägen är knögglig av grus och gropar. Jag vet inte riktigt vad jag kan vänta mig att du orkar med?

  Den korta varianten skulle ju vara att parkera bilen vid Antuna gårds häststall men där är marken privat så jag vet inte om man får det. Eller i den yttersta änden av Holmbodavägen, nere vid bostadsområdet Hollywood (jo, det heter så på riktigt). Då kan man gå bara en liten sväng istället för att knata runt i 1½ timme.

 4. Hej Mona det låter som om ni fått ett väldigt tilldragande promenadstråk både för djur och människor. Som du säger kan det vara lite vågat att gå en längre runda, efter senaste förkylningen har farten bromsats upp, så en kortare smakbit av Edsån är nog säkrast. Jag siktar gärna på veckan efter Påsk, då är ett tandläkarbesök och tre födelsedagar förbi. Det där med bäver är jag nyfiken på, de har ju försökt i Väsbyån men blivit bortmotade..

  • Veckan efter påsk är det påsklov och då har alla barn ledigt – vi kanske åker iväg då, dock ej bestämt. Men jag hör av mig så kan vi gå en promenad i det fina aprilvädret. Jag ska försöka reka och se om man kan parkera vid Antuna utan att någon tar illa upp.

   • Ja och då kan vi hoppas att våren börjat visa sej lite mer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: