Skrivet av: brittakarolina | 27 oktober 2016

En tur kring Tyresta

För en vecka sedan var vi med om något oväntat. Vi fick följa med Christine på en lång tur runt och genom nationalparken och naturskyddsområdet Tyresta. Det var Lasses resa, Christine som är Lasses systerdotter har sin arbetsplats i ett timmerhus i Tyresta by och Lasse ville gärna återse Rundemar, en gård inom Tyresta naturvårdsområde, där man hämtade mjölk när han var barn och bodde vid Nyfors. Vi har flera gånger påbörjat vandringen från Nyfors för att se husen vid Rundemar men tröttnat halvvägs och vänt. Christine hade lovat att ta honom dit på vägar vi inte har tillgång till och nu hade dagen kommit.

dscn8844

Efter en kopp kaffe i Erikssongården fick vi klättra in i en av Tyrestas små lastbilar och sen bar det av genom den häftiga och skiftande naturen både på grusvägar och de med asfalt. Området för den stora skogsbranden 1999 kräver lite promenad så det fick vi glömma men man kan se många bilder på nätet. Det blev en färd genom alla tänkbara sorters skog, tätvuxet och vilt och Christine låste upp otaliga bommar och stängde efter oss, jag förlorade räkningen på dem.

dscn8847

En bom till,

dscn8849och en till, jag tappade räkningen till slut.

Fördämning vid Stensjön

Fördämning från 1800-talet, vatten från Stensjön,  som rinner ner till Åvaån.

dscn8853-001Dammen, mycket lågt vatten i år här som överallt.

dscn8854-001

Bäverhyddor med flera ingångar utmed dammen

Vi kom som sista begivenhet till Rundmar, alla som haft nära till platsen säger Rundemar, det ligger högt med utsikt över Albysjön, hästar betade på markerna kring huset, där stod en get i grönskan och en stor hund kom och hälsade. Här hyr och bor sedan flera år Elisabeth som arbetar med ridning och utomhusaktiviteter. Hon berättade att det kommer ibland äldre människor som vill återse torpet där de bott som barn och hon  visade en bild på gården från längesedan som följt med huset. Lasse  kände igen sej trots en del förändringar och Christine tog som väl var en bild av både den gamla bilden och oss, jag var för paralyserad av mötet för att plocka fram kameran. Härifrån ner till Nyfors finns bara vandringsväg och för att komma till och från Rundemar med bil går en smal grusväg åt rakt motsatt håll och med flera bommar att passera innan man kommer till bebodda trakter.dscn8884

Bild av en bild av en bild från Rundemar vid början av 1900-talet

dscn8882

Bild av Christines bild av Elisabeth och oss utanför Rundemar

Det hann börja skymma innan vi var tillbaks i Tyresta by. Att återse något från barndomen när både verkligheten och minnet har förvanskat bilden, blir gärna en besvikelse, men Lasse fick i stället påfyllning av flera platser han bara hört talas om som liten. De stora höjdskillanderna var en överraskning de hade han inte uppfattat förr och han fick bilden av sin och Christines mammas barndomsvärld ordentligt kompletterad.

dscn8843-002

Tack Christine för en fin rundtur !


Svar

  1. Vad fint och roligt, jag blir lite avundsjuk på er rundtur med Christine

  2. Ja det var ett privilegium.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: