Skrivet av: brittakarolina | 31 december 2016

Tiden stilla står

1-dscn9407Uret på väggen till kommunhuset i Upplands Väsby stannade för ett par veckor sedan. De flesta har tillgång till rätt tid i sin mobil  och saknar nog inte kommunklockan, som dessutom givit fel tid i flera år med en minuts förskjutning per år.  Varför en klocka på den blå väggen? Är den ett bleknat minne från tiden då samhället hade tidsutropare, tornväktare?  En man i ett utrymme i kyrktornet som höll uppsikt över det som hände i staden och ropade ut varje timme under dygnets mörka del.  ”Klockan är nio slagen, gud bevare staden” osv .

Ja i Väsby är klockan just nio slagen och lite till. Ett ordspråk säger: även en trasig klocka visar rätt tid två gånger om dygnet. Man borde alltså vara rätt nöjd, men nu är det så att vi råkar bo så att den klockan har blivit vår köksklocka och de 2 – 3  -4 minuter den fortat sej har vi har lärt oss att räkna in i alla tidskalkyler. Nu med ett nytt år i sikte önskar vi att kommunens budget ska tillåta lagning av uret på den blå väggen och

                                  dessutom hoppas jag att alla ska få ett Gott Nytt År 2017!


Svar

  1. Kära Britta-Karolina! Önskar dig och Lasse ett riktigt Gott Nytt År!
    Jag har läst äntligen hela bloggen och det var fantastisk läsning ska jag säga! Din blogg upptäcktes slumpmässigt när jag sökte om Stora Wäsby, så jag länkade dig till mina poster. Och det kom massa andra överraskningar, t.ex ”fontän med grodor” på Västermalm som jag plåttat i sensommar innan jag började läsa dig hör till en av platser från din barndom-då visste jag inte att den var del av skolgården. Jag fann likheter med näst samma konstverk från min barndom i Ekaterinburg. Det har funnits en vacker fontän med skulptur i mitten och ca halvmeters grodor på stenbandskanten på en torg vid köpmanspalatset (den med ungefär 200-300 års anor) rest i slutet av 20- talet och avvecklat på 90-talet av kyrkverksamhet i närheten. Där lekte jag och min tvillingsyster ibland på 70-80 talet. Parken och allt mytomspunna (verander, grottor,underjordiska tunnlar till stallet och huvudbyggnad,par lusthusen förstördes av kommunister nästan totalt i detta område tyvärr). Andra överraskning är att du jobbat vid Serafimerlasarettet och hade samma uppgifter att göra som min före detta svärmor Ingeborg Sjödahl född 1930(blivit Fries sedan) ungefär vid samma tidpunkten. Hon var timanställd mestadels. Och genom att läsa din blogg fick jag rejäl knuff att lite släktforska om min före detta makes biologiska föräldrar och resultater slagit alla mina dryga förväntningar. Det är jag mest tacksam dig för! Själv bloggar jag på LiveJournal (på ryska såklart) sedan 2009. Bodde under 1 år i Upplands Väsby några år sedan så det är bra uppdatering som jag får via dina poster. Extremt givande vad beträffande t.ex namn på växter eller bygdebands fakta. Ha det så bra och god fortsättning! Många hälsningar, Maria.

  2. Kära Maria, tack för att du läst bloggen och för att du hör av dej. Du har mycket att berätta om och nu beklagar jag att inte kan ryska. Idag har jag också fått en innehållsrik hälsning från Slava i S:t Petersburg. Jag har bara läst de ryska författarna och inte förrän på gamla dar träffat någon med ursprung i Ryssland och idag två hälsningar. Det var ett gott slut och nu önskar jag dej ett Gott Nytt År!

    • Tack, snälla Britta-Karolina! Hoppas att kommande år ska ge dig mycket glädje och inspiration! Med varma hälsningar, Maria.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: