Skrivet av: brittakarolina | 01 januari 2017

Mall of Scandinavia

1-dscn9437

Vi knuffar omkull glas lite då och då och när jag beställde fyra nya av samma sort, skulle de avhämtas i en butik i Mall of Scandinavia. Den enorma gallerian invigdes i november 2016 och vi sa när vi läste om den, dit behöver vi aldrig åka, men eftersom glasen skulle hämtas där, var vi ändå genast på hugget för att åka och kolla.   Förstod att det skulle bli knepigt att hitta rätt men genom att följa skyltningen från Råsundvägen kom vi slutligen fram. Friends Arena är grannen och allt är inklämt på gammal bangårdsmark? i Hagalund man kommer dit över broar och runtkringlor som om både marken och luften varit gratis.

Svårt att beskriva hur vi kom in i garaget och hur vi valde, allt var oerhört stort och oerhört förvirrande, men vi grejade det och trädde in i det lysande köptemplet. Kubikmeter av luft och lysande färgspel. Oj, hur går vi nu då? Hittade shopen med sitt nummer i en uppräkning av företag men de numren fanns sedan ingenstans att läsa.1-dscn9420Nej man kan gå till en datorskärm och fingra in sitt mål och får i bästa fall instruktioner i hur man ska gå. Jag fick smygtitta länge på hur folk gjorde, hitta rätt symboler och till slut gick det också.1-dscn9428Överallt öppna schakt ner till våningen under med lockande utsikter att vara någon annanstans.1-dscn9427    Gullrankorna klättrar genom flera våningar
1-dscn9423Det var mellandag, fredag och rea och mycket folk i gångarna1-dscn9425Ägaren, det Fransk-Nederländska företaget har investerat 6 miljarder i gallerian och det på en plats med omgivningar som är helt charmlösa.1-dscn9429När vi hittat våra glas var det dags att ta sig därifrån och hitta ut. Men först en blick på Teslan, som en het juvel stod den där och lockade med prislista för allt den var utrustad med.1-dscn9417

1-dscn9418Till och med Lasse fick fram mobilen och försökte fånga skönheten.1-dscn9422


Svar

 1. Finfina glas! Platsval för Mall of Scandinavia är stor gåta för mig.

  • Glasen är uppiggande men färgen är inte beständig, man tror att glasmassan är färgad men det är bara ett ytterskikt med färg och det tvättas så sakta bort även vid handdisk. Ändå vill man ha dom.
   Din mening om köpcentret är mitt i prick.

   • Det hände med mig också att färg tvättades bort på olika glas som jag köpte på 90-talet på en firma där jobbade min tvillingsyster. De var grossister och levererade spanska och franska porslin, plötsligt populära melamin till affärer och restauranger. Bland franska var det Luminarc, Arcoroc (hoppas att det är rätt namn), Arcopal. (Fransk fabrik har ett annat namn nu) Det var kul dåtidens att ha knallfärgade glas. Jag kunde inte stå ut med och skaffade mig några. Men det visade sig att handdiskmedel var värsta fiende för gummifärgbelagring. I Sverige såldes nästan ingenting av dessa serier men klarglas karaffer t.ex av serie Napoleon funnits längre på ÖoB och ClasOhlson. Några skål och glas av dessa franska märke dyker upp då och då där. Och roligaste var det när jag visade till min syster senapsburkar (ett lågt glas med ett plåttlock) för dem kände jag igen och på botten står ARC France. Honhäpnade och blev komiskt jättebesviken för det var de mest efterfrågade glas bland restauranginköpsmanagers. Hon jobbar nu på en annan plats med restaurangteknisktutrustning men professionellstolthet kom till skada. De tva typ av glas används till förpakning av julsenap i Sverige i åratal. Vackert och praktiskt i alla fall!

 2. Tänk att du vet så mycket om glas! Och dåligt färgat glas dessutom. Är det svårt att färga glasmassa eller är det dyrt?

  • Jag antar att det är dyrare att färga glasmassa än att massproducera robotfärgade glas med ”säsong färg/mönster”. Men de klassiska verk är bortom konjuktur och står för sitt namn med tidlösa kvalite.

 3. Jag är imponerad av er stamina! :~)

  • Tack Mats. När de underkylda regnet slår i backen förvandlas det blixtsnabbt till is. Det hände på nyårsdagen (eller dagen efter eller…) och halva vår stamina ligger stilla och jag håller tummarna för att få tillbaks den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: