Skrivet av: brittakarolina | 16 mars 2017

Fälla träd

Det är en solig dag sett inifrån och jag känner behov av att röra på mej mer än att gå till brevlådan. Nästan allt söder om vår husrad är nu uppgrävt och likaså det stora området där gymnasieskolan låg. Det har gått rätt många veckor sedan jag kollade vad som sker och något var ordentligt  förändrat. Området var nu inhägnat och bakom galler såg jag roten till ett avsågat fullvuxet träd.

De har tagit ner ett träd aha, men oj där är flera rötter och plötsligt såg jag, de har sågat ner alla lindar som stått i mer än 50 år mellan gymnasiet och centrumhusen. Här ska bli park, men hade man inte kunnat låta träden ingå på något vis i  den nya ”blå” parken? De var definitivt inte sjuka.

Alla sågytor ser färska ut, sågspånen har inte blandat sig med övriga marken än, det här måste ha skett ganska nyligen.

 

Träden är borta.

Man följer säkert en plan och har förklaringar till varför dessa träd måste bort. Jag går hem och läser på nätet vad som egentligen pågår. Området som man kallar Fyrklövern ska bebyggas med bostäder och en ny park Blå parken ska anläggas. Bilder visar en tysk maskin man hämtat för att lyfta upp och rädda värdefulla träd och som ska återplanteras i blå parken, men de många nedsågade lindarna har tydligen inte varit värdefulla nog för att rädda. Parken ska sedan ge oss ”skoj, umgänge och avkoppling” och om jag inte minns fel så har befolkningen fått önska vad de vill ha i parken, det är diverse tekniska förlustelser, men jag har inte uppfattat att de önskat bort minst 25 stycken 50-åriga lindar.

Att möta de avsågade lindstubbarna utanför södra ingången till Väsby Centrum, berörde mej illa, just här har jag fotograferat dem när de stod i blom. Tankar kring trädfällning dansade runt i huvudet och det finns ju ett antal omskrivna och kontroversiella trädfällningar att minnas och vi har fått in ordet trädkramare i svenska språket. Varför finns inte ordet trädmördare?  Nej, trädkramare är en svagare sort oftast i underläge från början och dem kan man göra lite löjliga utan att få en stämning på halsen, skulle man framhärda i att kalla de känslobefriade trädfällarna för något som dödar genom eget beslut eller på beställning, blev det nog tal om ärekränkning och annat. Nej nu får det räcka. Det är en fråga om hur man värderar och vad man tillmäter ett värde.

Lindblom


Svar

  1. Det blir säkert bra är det blir färdigt, men resan dit är nog ganska lång.
    Kram, Ingrid

  2. Ja men det verkar som om de som ritar något nytt måste utplåna allt som varit innan, lusten att manifestera sig är stark och den hittar alltid något som motiverar total utplåning. Sen undrar man varför det inte finns kontinuitet i en gammal ort som haft eget liv och inte enbart varit en förort till Stockholm.

  3. Jag håller med dig Britta, jag upplever att det är en trend i att såga ned träd just nu, det sågas ned friska träd i tid och otid, tala om kränkning… Tänker också på platsen som var kohage innan de blå husen byggdes, fanns det handelsträdgårdar där också ?

  4. Verkligen konstigt att ”de som bestämmer” vill bli av träd. I Stockholmslän finns det tillgänliga rapporter på nätet för varje stadsdel och kommun typ med namn t.ex Parkplan Kungsholmen och där på slutet finns lista över råd och önskemål från allmänhetten. Man kan påverka stadsdelförvaltning/ trafikkontoret,parkmiljögruppen och politiker tycks det som.

    • Det finns nu utlagt på nätet vad man avser att göra även i Väsby och där står att man ska rädda 25 träd men det står inget om att man ska ta ner mer än 25 träd, Man berättar nog inte allt och särskilt inte sådant som kan skapa oro bland de boende.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: