Skrivet av: brittakarolina | 25 mars 2017

Sättra tegelbruksområde

I september förra året åkte Lasse och jag ut till Sättra där det legat ett tegelbruk. Stora delar av marken var nu överväxt med sly och det var lite nedslående att se hur illa skött området var. Själv hade jag växtfärgningskurser där på 70-talet och då kunde vi alla röra oss fritt mellan träden och fastnade inte i döda snår, dessutom lånade kommunen ut en manskapsbod åt oss så vi kunde låsa in alla redskap över nätterna. Nu snubblar minnena in .

Det är få ställen som vi numera uppfattar som skog och natur som inte har beträtts eller använts av tidigare generationer till något som inte syns förrän man skrapar på marken eller där platsens namn har följt med som ett förbisett fornminne. Då jag vill veta något om en plats de senaste hundra åren i Upplands Väsby, tar jag fram Lars E Janssons  ovärderliga förteckning över geografiska namn i Upplands Väsby, illustrerad av Barbro Bärring. På Janssons karta finns just här Sättra tegelbruk på den plana delen av marken och Tegeltorp och Tegelhagen lite norr om och Tegelbruksängen  och Tegelbruksgärdet nere vid stranden, alla markstycken hade  namn efter vad  de användes till och det enda vi ser idag är sly, snår  och stubbar. Men

när jag går ner mot strandstigen för att kolla om blåsipporna vågat sig fram, ser jag att tegelbruket går igen i slänten mot vattnet.Isen har inte lämnat Mälaren än, den har släppt kanterna och är porös och sprickig, den har nog inte lång tid kvar.Den här vassruggen har jag varit på och försökt  fånga in många gånger, men jag får inte kameran att återge hur sagolikt vacker den är.Det drar lite kallt här nere nära vattnet och alarnas grenar som hänger ut över isen är lite spöklikaSå jag fortsätter att leta blåsippor i skogsslänten.Där står de och lyser lång väg, de är inte ens gömda nere i riset!  Ännu en vår !


Svar

  1. Hej! Intressant information ang Sättras gamla tegelbruk. Har alltid undrat vart allt tegel kom från. Men en fråga, var hittar man denna karta så att man ser var alla hus låg?

    • En bra bok är: ”Geografiska namn i Upplands Väsby kommun”, sid 40 av Lars E.Jansson. Den finns bland böcker om Väsby på biblioteket. Kan tänka mig att husen är med på äldre generalstabskartor som går att hitta på nätet men det är bara en gissning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: