Skrivet av: brittakarolina | 09 april 2017

Övervintra

I maj förra året skrev jag om tre valnötter från S:t Clemens i Visby som hade legat i kruka i kylskåpet över vintern och sedan börjat gro. De blev tre små träd med stora blad och jag såg dem som tre underverk som till varje pris måste få en fortsättning dvs leva vidare. De fällde sina löv som andra lövträd på hösten och jag tänkte och tänkte, hur ska jag kunna klara dem i vinter utan att jorden de står i fryser till.  Att övervintra på balkong är inte det lättaste för någon växt eftersom krukorna de står i med jord och rötter,  hur väl man än isolerar dem, bottenfryser. För de flesta små träd är det sedan kört. Jag hade snappat upp ett råd från Lasses brorsbarnbarn Björn som sagt ” en frigolitlåda och en 40-wattslampa”,  en enkel grej.

Vem säljer frigolit? Efter lite rekande prövade vi på Bauhaus och körde in i deras självhämtningsbarack. Två block 10 cm tjocka gick precis in i bilen. Vi mötte ingen på vägen upp till lägenheten med blocken, funderade på hur jag skulle säja om någon frågade. En nästan oanvänd fogsvans fick komma fram ut garderoben och medan Lasse tog en middagslur, satte jag igång att såga. Sen skulle bitarna limmas ihop till en låda och efter en del ändringar av storleken kunde tre blomkrukor samsas i lådan.  40 wattslampan,  finns knappast längre, nu är det andra siffror som gäller och ljuset ger inte värme men efter lite sökande var allt det önskade ändå där. Ett dubbelt lock av plast över krukorna och sen har lampan lyst hela vintern och hållit temperaturen i det lilla rummet ovan nollan. Och nu ett år efter att de första groddarna visade sig har en av plantorna visat att den överlevt vintern.

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: