Skrivet av: brittakarolina | 26 juli 2017

Från vägkanten

Vägkanterna på Gotland är väl kända vid det här laget för sin blomsterprakt men för mej är de nya varje gång jag sätter mej i bilen, de förändras under hela växtsäsongen och för varje meter av vägkant, En del blommor har kort tid att visa sig på medan andra håller ut längre.

Små vägar är smala med mötesplatser och där kan man bromsa in och titta närmare på växterna. Stora vägen mellan Hemse och Hoburgen är värre, särskilt nu under högsäsong, där går det faktiskt inte att stanna för att titta på blommor och det är glest mellan avfarterna så man får tänka till lite för att fånga bilder från stora vägen. Antagligen är det lika förbjudet att knäppa bilder från förarsätet när bilen rullar som att tala i mobiltelefon och inte blir det bra genom en dammig vindruta heller. 

Men utmed komissionsvägen mellan Hamra och Vamlingbo  som går genom skog och gamla betesmarker kan man lugnt notera växtligheten, alla orkidéer från tidiga våren fram till nu dvs hela juli. Tiden för brudsporrar pågår än. De står där familjevis eller enstaka och sticker upp över gräset med sina ljusrosa- lila täta ax. 

De doftar så mycket, en blandning av nejlikor och vanilj.Nära Hamra är marken full av vildmorot och prästkragar, marken är som vitpudrad, moroten är med överallt men den är så tydlig här, kanske har den mindre konkurrens på magrare jord? 

Som snöstjärnor på gräset

Jag har aldrig sett så mycket prästkragar vid vägkanten på en gång som här i år, kanske för att vi har brukat åka ifrån stugan den här tiden så att barn och barnbarn fått njuta några sommarveckor.

Sen är det cikorian, den slog plötsligt ut överallt som på ett klockslag och lyser nu blått utmed vägarna. Den har jag svårt att fånga

men om jag går nära blir det bättre

De vilda palsternackornas gula färgflockar reser sig högt över alla andra


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: