Skrivet av: brittakarolina | 28 juli 2017

I jakt på kontakt

Jag har hamnat lite på efterkälken med det elektroniska. Sakta kommer jag ikapp och är nöjd med att hänga med, men sen plötsligt ändras något och all kunskap är som bortblåst. Som det här med bredband. I flera år har jag köpt surf i Hemse och lett in det i datorn med en grej i en usb-port och det trodde jag  skulle funka även i år men det gjorde det inte. Då går man till ett ställe som har wi-fi och sätter sig där ett par timmar och värsta internet-hungern är stillad. Hemse bibliotek är ett bra ställe, sen har de numera wi-fi på fiket i Burgsvik, men där tror jag inte de gillar att en tant sitter med dator och en kopp kaffe och sen har vi Majstregården nere vid Hoburgen. En eftermiddag efter att ha röjt på tomten i timmar packade jag ner datorn och siktade på sydligaste spetsen på ön, hur dags är det nu dom stänger, 18 eller 19 ? Lite tyst och glest med parkerade bilar var det allt, klockan var 17.30 och en skylt sa att de stängde 18. Det borde jag kommit ihåg.

Alltså struntade jag i wi-fi:n och gick ut på vandring söderut på vägen som fortsätter bakom Hoburgen och där en skylt säger att vägen tar slut.

Det stora björnbärssnåret på vänster sida om vägen såg friskt och livskraftigt ut, det breder ut sig mer och mer och det känns som en bragd att fylla ett kärl på senhösten med de svårplockade bären.  Ett björnbär är bra mycket större och fyller byttan fortare än de små salmbären men taggarna är hemska.

Intill en vast stod ett par präktiga ulltistlar. Ulltisteln fanns här redan på 40-talet , Birgitta och jag var jättelyckliga att hitta den, det stod i floran att den var rar. Nu växer det ulltistlar överallt, på båda sidor om vägen och den ena plantan är större än den andra. De står och vaktar i kanten runt åkrarna och har även fått sällskap med den vanliga vägtisteln och till slut undrar man om de inte lånat lite av varandra.

Vattnet är längre bort än man tror och här blåser det nästan jämt.

Den ljubrunrosa plöjda marken mellan de knallgröna fälten ser slät och fin ut.

På håll ser det ut som jord, men då man kommer närmare ser man vad det är. Sten.

Stenen gör att det växer fint i åkern, men nog måtte det väl ändå slita på redskapen?

Vänder man sig och tittar bakåt så ser man Hoburgens fyr och en rejäl tistel.

På andra sidan om Hoburgen pågår något ett par decimeter ovanför den grusiga markytan. Ett gräs med överblommade ax rör sej vid minsta vindil och de små vita svansarna vippar och lyser i motljuset, hela ytan lever.

De här har jag haft i vas hemma och jag har läst om dom men vad är det nu de heter? Inget förstoringsglas har jag heller så att florans fråga om skärmfjällen är trindryggade kan jag inte säga ja eller nej till. Till slut stannar jag ändå vid Grusslok  (Mélica ciliáta) den hör till slokarna och är en vippväxt.

Marken syns mellan stråna.


Svar

 1. Tack för att jag fick följa med på vandringen. Så härliga bilder. Man kan riktigt känna luften och vindarna från havet. Håller med om tekniken. Det gäller att hänga med hela tiden.

 2. Tråkigt med avsaknad av Internet, men du menar nog 3G/4G mobiluppkoppling? Wifi är ju det du använder tex på cafét du nämnde eller hemma om du har en bredbandsrouter som sänder ut WiFi…
  Vad har du för USB Sticka i datorn?
  Har du öht internet i stugan på Gotland med Wifi router?

  Jag hjälper gärna till, men behöver veta mer. Annars är det också möjligt att dela ut WIFI från din mobil om det är en smartphone och det är också beroende av vilket abbonemang du har…. ingen extra kostnad förutom datatrafiken om du inte ha ”fri surf”…. 😉

  kanske är för knepigt, men så här går det till ungefär:
  http://www.enkelteknik.se/dela-ut-internet-via-wi-fi-fran-en-android-telefon

  • Hej Mats, ska försöka förklara men hinner inte förrän i morgon, tack för att du vill bistå.

   • Hej Mats !
    Så här är det. I Väsby har husets alla lägenheter tillgång till Comhem och det är väl bra. Har ingen smart telefon, endast en man knappt kan prata i. Gotland har el och inget mer. TV signaler går inte fram och radion knappt. Skaffade en Comviqsticka och fyllde den med surf som räckte medan vi var på ön. Det funkade i flera år men strulade lite för två år sedan och förra året fick vi låna en telefon av sonen och han gjorde kopplingen du beskriver. I år tänkte jag försöka klara mej med den gamla stickan, men det ville inte datorn, den tog inte emot tankning och var okontaktbar för Comviq. Därför har jag gästat olika ställen där man kan låna lite kontakt och det har gått bra men är obekvämt. Jag anar att man gått vidare med uppfinningar och att stickan blivit uråldrig. Nu är jag åter på fastlandet och det är inte panik.Britta

 3. Aha, tack för info. Kommer inte på nåt bra svar varför inte din USB sticka inte vill nu eller för 2 år sedan…. Du kanske skall skaffa en sån här USB puck, 4G. Se länk nedan, just nu billigare hos Kjell. Kräver ingen smartphone eller inställningar. Med den kan du surfa via WIFI till pucken som i sin tur kör 4G eller 3G. Jag hade själv en sådan i fickan i Japan sist, då med Japanskt SIMkort i. Fungerade utmärkt. Och enkelt för den som inte är road av teknik.
  https://www.kjell.com/se/sortiment/mobilt/mobilt-bredband/routrar/tp-link-m7300-4g-router-med-3-startpaket-p97300

 4. Nu även 399:- hos ‘Classe’ med 10GB surft SIM, går att köra vilken operatörs SIM i som helst dock.
  http://www.clasohlson.com/se/Mobilrouter-4G-TP-Link-M7300/Pr388118000

  • Hej Mats och tack för att du funderar på min okontakt. Nu har jag lyckats tala med Comvic, men de hade inget svar. Någon inställning i datorn säger nej tack. Windows förberedde sej länge och förvandlade sig för två år sedan till Windows 10 i min dator trots att jag envist tackat nej och något knapptryck där kanske skulle hjälpa. Annars väntar en överbliven Iphone.

 5. Säkert enkelt att åtgärda för någon som ‘varit med förr’! 😉 mitt förslag är egentligen samma sak som att ha en mobil vid sidan och surfa ifrån, dock mycket enklare, slå på och sedan klart. Se till att det finns surf på SIMkortet och att pucken är laddad. (pucken går också att ladda via datorn) kanske ditt Comviq kort funkar bättre i pucken. Ditt nuvarande problem beror inte på Comviq utan isåna fall på USB stickan eller dess programvara.

  • Tack Mats, jag spar dina råd till nästa gång jag åker.

 6. Kom på en sak angående Comviq kontant-SIMkort: De är oftast tidsbegänsade och man får ingen varning när man betalar in pengar för surf via Comviq om detta om kortet sas ”gått ut”! Resultatet blir som för dig: Fungerar inte. Detta råkade jag ut för med min Mammas 4G puck för nåt år sedan. Så att testa med ett nytt kontaktkort från Comviq eller annan leverantör är ett bra tips.

  Har du tillgång till ”Mina sidor” hos Comviq borde du kunna se status för ditt kort, du måste veta vilket telnummer kortet har dock….

  • Ja du Mats, säg ett ställe där jag ännu inte varit, nu tänker jag nog låta alla råd sjunka in lite och tills vidare njuta av att ha tillgång till Comhem i lägenheten, hade aldrig trott att jag skulle känna så för jag har svurit över dom också.

 7. Comhem är ju inte direkt användarnas favorit, för att vara snäll —– min mamma har just fått Comhem isf 4G puck, så vi får se hur många utryckningar jag får göra där framöver! Jag tycker Du är duktig som har koll på det här iaf, känner inte många över 60 som hajar nåt av teknik öht!
  Jag blir ofta utsedd som helbrägdagörare i dessa fall….. 😉

  • Hej Mats och tack för dina råd, nu är det dags och jag har handlat hos Claes Ohlson enligt din rekommendation och det verkar funka. Nu återstår bara att resa till den avlägsna platsen.Tack och hej.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: