Skrivet av: brittakarolina | 09 augusti 2017

Balkongen

Stockholms Stadsmuséum har en artikel om balkongen och dess historia i stadsmiljö, den börjar redan med italienska renässanspalats. Inte förrän på 1800-talet tog balkongbyggandet fart på våra breddgrader och har i vår tid gjort att balkong är något de flesta nybyggda lägenheter har tillgång till.

Min balkong är en plats jag drömmer om att fylla med växtlighet som varar längre än två veckor. Att sitta med vänner och ha kräftskiva på balkongen är inget som lockar, nej det ska se ut som om det finns en trädgård utanför vardagsrumsfönstret. Försöken att skapa denna illusion har nog misslyckats och en del beror det väl på att så fort årets satsning börjar ta sig, har det varit dags att åka till Gotland. Hur mycket ska vi ta med oss och vad klarar av att vara kvar? En rar granne vattnar det som är kvar, allt går inte att ta med.

Här vaktar katten idén om fetbladsväxterna, de skulle inte behöva så mycket vatten, men de behöver visst vatten och de har också egna löss som dyker upp och stryper växterna till döds.

En salvia fick sin plats på Lasses grav men frös som allt annat i början av sommaren. Den såg ändå ut att ha lite liv nära roten så jag tog hem den, stoppade ner den i ett hål efter en fetknopp och sakta har den återkommit med grenar nerifrån. Dahlian bakom är ett köp jag inte kan förklara, rotknölarna hängde i en ensam påse på ICA och bilden var förförisk.

En blomma från 70-talet som Marianne Fischer i Sigtuna tillverkat.

Huvud av bränd lera efter en modell på en skulpturkurs på 60-talet, har länge fört en garderobstillvaro och har fått komma ut i ljuset på balkongen.

Ett körsbärsträd nere på gården har efter 11 år växt så det är nu i jämnhöjd med vår balkong. Om ett par år kanske det inifrån kan ser ut som om det finns en trädgård utanför.

Här är nog det bästa med balkongen, en kopp kaffe på Karins geniala stenbord. 

Och det näst bästa är att vinka till grannarna när de är ute


Svar

 1. Hej!
  Jag hittade din blogg när jag googlade stenbord. Vilken superfint balkongbord! Jag är på jakt efter nåt liknande. Hur har du kommit över det? Misstänker att det är ett unikt exemplar, men ville ändå fråga.

  Bästa hälsningar,
  Robin

  • Hej Robin, roligt att du gillar stenbordet. Det har skapats av Karin Tyrefors och finns i två format och några olika stenskivor.
   Företagets hemsida är www. Karintyrefors.com och hon har bord på lager.

 2. Stort tack för svar – och vad roligt att det finns att få tag i!
  Jag skickar en förfrågan.
  Ha det fint!

  /Robin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: