Skrivet av: brittakarolina | 03 mars 2018

Tänt ljuset

Det har snöat och jag har inte tänt något lördagsljus på två veckor, måste ta en vända till Eds kyrkogård.

Vägen dit går numera genom ett området norr om Edssjön som förr var ett gärde med vid utsikt och som håller på att bli tätbebyggt, husen uppstår som svampar ur jorden från en vecka till nästa. Antagligen är det många som glädjer sig åt att få bygga, andra att kunna köpa husen och förhoppningsvis de som flyttar in. Att sen några som bott runtomkring tycker att byggnationen är fasansfull är väl en baggis nu när allt ändå är igång.

Tjock vit snö ligger över allt och bara rådjursklövar och hartassar har satt spår på kyrkogården.

Eds kyrka

DSCN8549 (2)

 

Gamla kyrkogården, det som man ser från kyrkans framsida

DSCN8556 (2)

et har gått åt mycket storsten till kyrkogårdsmuren som går hela vägen runt.

Mur på baksidan , ett annat urval av sten.

Eds klockargård med utsikt över Edssjön, kan numera användas till sammankomster, t.ex. kaffe efter en begravning.

Eds skola ligger granne med kyrkan och har använts av och till när det blivit trångt i Runbyskolan, både Niklas och Gösta har gått där.

Utsikt från kyrkans parkeringsplats mot sjön.

Ljuset är tänt

och förhoppningsvis brinner det till söndag.


Svar

  1. Intressant. Tyckte jag kände igen namnet. Kollade min släktfil och fann att det var farmors farfars föräldrar som dog i Ed. Garanterat fattigt lantfolk. – Och nu vet jag lite mer hur det ser ut. Kyrkan ser ju ut som tidigt 1800-tal (”Tegnér-lada”) så den borde ha varit med när de fanns där i mitten av 1800-talet.

    • Hej Björn, vet du var de bodde dina farmors farfars föräldrar? På den tiden innan järnvägen drogs igenom här så var det ju verkliga landet och det var väl på gårdarna det fanns mycket folk och det finns många torp bevarade (uthyrda) med namn, så det kan väl vara lite kul att kolla var de fanns. Kyrkan är från slutet av 1100-talet och fick längden på 1300-talet och 1400nånting målade Albertus Pictor taket och koret och det är framtvättat efter att ha varit överkalkat. Sen har du ju rötter i Rosersberg också? Och nu har de ju släppt loss kyrkböckerna på nätet, så man behöver inte köa till lediga stolar på arkivet. Om ett par månader är det barmark igen, det vore väl kul om du kunde hitta en adress.

      • Nu har jag kollat min gamla fil igen. Gubben Jan Olsson (som till och från kallades Söderlund) var född i Fresta 1795, flyttade runt i grannsocknarna, och dog som ”inhyseshjon” på Lilla Oxunda 1854 (på första april av alla dagar!). Han delade bostad med någon som suttit på fästning för mordbrand. Låter något oroande.

        Söderlunds gumma, född 1791 i Norrsunda. Stället hette Hagen. Väl ankommen till Ed blev det mer specifikt vad hagen användes till, Hästhagen nämligen, och hon dog redan 1840.

        Det finns mer att ta reda på om den där familjen ser jag nu. Ger man sig in i släktforsning kan det nära nog bli ett evighetsjobb! Har inte kollat om det finns bouppteckningar efter de här människorna, men det skulle förvåna mig. Fanns nog knappast något att uppteckna.

      • Lilla Oxunda finns kvar, det ligger långt borta för vägarna dit har låsta bommar både från söder och väster. Från söder har Antonia stängt genomfart och från väster kan det vara de som hyr eller kommunen. Oxunda tillhör Runsa sedan 1600-talet och har brukats som arrendegård. Lilla Oxunda ligger några hundra meter från stora gården (som är ganska liten) och det har varit skogvaktarboställe står det i Lars E.Janssons genomgång av geografiska namn i Väsby kommun. På 60-talet hyrde en tjej Oxunda och hon hade två islandshästar och lite mer djur, henne gick eller cyklade Karin till och red på hästarna i flera år, så vi har åkt mycket och hämtat henne mörka kvällar. Hon är den som vet mest om husen och vilka som rustades upp av Runsa och blev extra attraktiva. Hoppas du får många ställen att leta upp i Fresta också.

      • Det gäller att leta i tid om man vill hitta lämningar där släkten kan ha funnits. Farmors farfar föddes i Uggleboda i Norrsunda. Nu tror jag det som kunde ha funnits kvar av bebyggelsen från 1824 har manglats ner när industriområdet i Rosersberg avancerat söderut.

      • Uggleboda ligger ju i kanten på marken de har byggt industri på, så det är väl risk att det har strukit med. Har du någonsin sett platsen själv?

      • Jag gick förbi Uggleboda för många år sedan, men det var innan jag hade kamera. Annars brukar jag åka upp till Rosersberg för att titta på vårfåglar vid Fysingen. Det verkade finnas några gamla timmerkåkar i Uggleboda när jag gick förbi den gången, men i närheten höll några arkeologer på och grävde. Jag antar att det var någon sorts räddningsgrävning innan grävskoporna och nybyggena kom och sopade bort det gamla. Men så är det: även hus i centrala Stockholm där jag bott har försvunnit och ersatts av nytt.

  2. Vacker kyrka och plats. Stämningsfullt.

    • Ja så är det och kyrkan är fin inuti, den har ett måttligt rum så att en liten församling fyller den, påminner om en Gotlandskyrka, men det är väl åldern som gör det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: