Skrivet av: brittakarolina | 16 april 2018

Värme och värme

Solceller
En skillnad från förra sommaren är (tycker jag) att många fler gotländska hustak är klädda med solceller. Ofta en liten bod en bit från huvudbyggnaden eller ett tak på en längre lagårdsbyggnad. Det förändrar bilden av det avlövade landskapet när de röda taken av tegel eller målad plåt plötsligt lyser i något rutigt i svart och glasfärgat. Jag har inte hängt med i priser och vinst ur uppvärmningssynpunkt eller bidragsmöjligheter men förvandlingen ser plötslig ut, den kan ha  pågått en tid, kanske har grönskan på sommaren gjort att det inte varit så tydligt som nu. Då jag kom hem och skruvade upp radion hörde jag just att det ska bli mer bidrag för att sätta upp solceller.

Ved

När solen går ner som ett eldklot mellan träden i västra talldungen och det skymmer, kommer snart det mörker utanför som gör att jag stänger dörrarna och drar ner gardinerna. Då infinner sig ett primitivt behov av en eld som värmer och knastrar lite och det gäller att ha ved inne, som är torr och att jag hittar tändstickorna någonstans. Sen börjar den andra sköna delen av att vara här, då är det elden, radion, och jag. Tomrummet efter Lasse är stort och gång på gång behöver jag hans bekräftelse på något jag ser, gör eller tänker.
Förra året handlade jag ved hos Granngården, fyra stentunga säckar björkved till extrapris och det räckte precis det året och till en första rejäl brasa i år. I förgår for jag till Hemse för att upprepa förra årets vedköp, men veden var slut. Vem mer i trakten säljer ved säckvis? Inte bensinstationen, järnaffären, ingenstans fanns ved. Åkte hem och lyfte fram sågen och började stycka tallgrenar från tallen som föll för två år sedan. Så klart att det gick bra, men jag har blivit bortskämd de sista åren med att inte behöva greja ved själv.

Annie på väg att gräva upp förrymda krokusar som ska få åka på utflykt till myren.

Helmer


Fick en inbjudan från Annie på facebook, hon och Helmer bor nära stranden och jag var nyfiken på Annies trädgård, hur den klarat vintern. Trollhassel och krokusar blommade och i skogen runtomkring var ramslöken på väg upp i grön-gröna mattor. Efter gott kaffe med bullar och vaniljhjärta sa jag att jag skulle hem och såga. Vad ska du såga? Ved? Det kan du få av oss sa både Helmer och Annie och plötsligt fick jag ved i  kassar som jag inte ens orkade lyfta. Då tog Helmer fram sin lilla lastbil, satte kassarna på flaket och körde med hem till myren och satte kassarna på trappan !! En stor varm överraskning, som på en en födelsedag. Och vilken ved sen och en knippa törestickor !


Svar

 1. Solceller är nog bra, men ack så fula. 😉
  Så bussigt av Helmer att hjälpa dig med veden.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  • Tack Ingrid, det har varit fina dagar och både blå-och vitsippor har visat sig här också, inga mattor ännu men de visar att de finns.I dag är det kovans födelsedag, den är alltid skön att fira.Ha det bra du också önskar Britta,

 2. Alltid skoj att läsa och imponeras av dina äventyr! Hugga ved, haha, ja det är inte dåligt! Kanske nåt för åldringsvården att anamma för friskare ‘kunder’!

  • Mats, du tar i för mycket, jag hugger inte ved, jag sågar och kapar grenar från en nedfallen tall. Men igår föll avgasröret på bilen men blev hängande bakom som plåtskrot efter ett bröllopsfölje, det var ett äventyr som tar plats att beskriva. Inget för åldringsvården att rekommendera. Men jag hade tur och fick allt svetsat och lagat när jag väl kom till bebodda trakter.Hälsningar Britta

   • Ja du Britta – du är alltid skoj att läsa om! 😉
    Vilka äventyr med bilen, Peugeot och allt! (Har haft 5st och väljer alltid Peugeot) Min bakre ljuddämpare lossnade för ett par år sedan precis mellan Hasselbacken och Gröna Lund, fullt med folk som fick uppleva ”Blixtregn” och metallen mot backen! 😉

   • Mats ! Åter på fastlandet, tröttnade på att gå till fiket och överlevde utan internet några dagar. Du talar om Peugeot och den är nog bra den också, men jag har en Citroën C1 och jag har fått rabatt för att jag är märkestrogen. Nu var det väl tre småttingar som använde samma kaross men jag är nog rätt noga med att det är en C jag har. Började faktiskt för c:a 50 år sedan med en gul 2CV och som gick att plocka isär.

 3. Glad att du fick ved av snälla grannar! Bara en som själv sysslar med att få eld i spisen vet vad det vill säga att ha bra tände och sedan stadiga klabbar. Om en vecka får jag åka till min stuga, där jag laddat upp med korgar med torra kottar, som jag använder som tände!
  Kanske tar jag med mig påskägg nr 2 – så vackert med blommor och fjärilar!
  I morgon kommer Sommarbladet från tryckeriet!!

 4. Aha, du hittade det ! Hoppas du skickar rapporter från din stuga ! Det är svårt att tänka färdig här, när de stänger en viss tid, men det är roligt att veta att du läser. Kram Britta

 5. Såg att din bil dök upp igen idag i Göteborgsbloggen, hade missat ditt inlägg om Citroen här ovan! Jag trodde som du säkert förstod att det var Peugeot! 😀 sedan PSA bildades är det iofs nästan samma sak…😀
  Men kul med märkestrogna bilägare, jag har alltid varit Peugeot trogen och är fortfarande. Franska bilar skall det vara.
  Faktiskt köpte Peugeot Citroen redan 1976:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/PSA_Peugeot_Citro%C3%ABn
  Hoppas lilla cittran blir som ny nu nere i Göteborg!

  • Tack för välgångsönskningar Mats, jag hoppas också bilen blir som ny. När jag bytte däck sist låg ett avdrag av en artikel om Citroens historia på bordet hos Landin & Pettersson som är min bils vårdcentral. Det var intressant läsning. Den allra första förfadern kom från Polen och var grönsakshandlare, flyttade till Tyskland och kallades allmänt för citronmannen och när han så småningom flyttade till Frankrike passade det att förfranska det han varit känd för till Citroen. Den gula färgen kommer också därifrån. Mycket mycket förkortat. Det gick bra, väldigt bra men sen blev det inte fullt så bra.

 6. Fina grejor!
  Här är 5 franska klassiker 😉 Trevlig Helg!
  https://www.lookers.co.uk/news/5-french-classic-cars/

 7. Tack, fina bilar, min första på 60-talet var en gul 2CV men det har jag nog redan sagt, den var bra, men inte särskilt vanlig, man hälsade alltid vid möte med en annan 2 CV och det saknar jag med den lilla C ettan, ingen hälsar, alla låtsas inte se.

 8. Can you inform me what system are you using on this internet
  site?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: