Skrivet av: brittakarolina | 27 juni 2018

Grannsocken – Täby

Grannsocken – Täby

Täby är en av våra närmaste grannar och Albertus Pictor känner jag sedan länge men jag har aldrig varit i Täby kyrka och sett hans målningarna där förrän i förrgår.

Mona tog mig med, vi var lite tidiga och gick först runt på kyrkogården som kantades på alla sidor av urgamla lindar, alla av ungefär samma tjocklek, säkert flerhundraåriga. Monas ögon hittade stenar utöver de vanliga

En minnessten över Estonias offer.

Sten till minne av Täby Dragoner och Båtsmän. Ytan är mönstrad med bilder och text som tar tid att tolka.

Täby har nära till vatten och sjöfart och havets faror har varit närvarande. På kyrkans yttervägg sitter något litet brunt som när kameran fått titta visar sig vara en vältande båt full av människor – eller – vad är det?.

Väl inne i kyrkan hade vår guide tänt lampor som belyste målningarna och de färger som fanns kvar var klara och tydliga, rött har åldrats till svart och ansiktsfärg är borta men röda kinder har nu en sotfläck. Kläderna på bibelns folk är 1500-talets och daterande men ansiktena kunde ha hämtats i Väsby Centrum i förrgår.

Hela kyrkorummet är fullmålat – och vilka bilder. Det är långt upp till taket och kameran skakar, nackspärren kopplas och man är tacksam för att det finns bilderböcker och översättning av de latinska texterna som följer bilderna.       Vår guide gjorde en fin framställning och beskrev ett antal målningar, lite i släkt med själva motiven. Varje ord gick fram.

Bröstbild av en profet

Kung Salomo avgör vem som är barnets mor och föreslår de tvistande att dela barnet i två bitar.

Jona och valfisken, här kastar man Jona överbord

Ett votivskepp även inuti kyrkan

Kyrkan har brant tak, någon eller några har lagt spånen på taket.

 

Tack för den kloka idén att ta ut mig Mona !


Svar

  1. Så fina bilder du kunde ta av målningarna. Jag har alltid närt en önskan att kunna brodera detaljer ur Albertus Pictors målningar, men sådant blir aldrig av. Vacker minnessten till Estonias offer!

    • Hej Eva, det där med bilder av kyrkmålningar och särskilt i Täby är nog inte det lättaste. Det är högt till dem i taket och mörkt i vardagslag. Guiden hade belysning på när vi var där men av alla knäpp blev bara ett som blev riktigt skarpt, för efter en stund med armarna uppåt skakade händerna. Så jag gick dit efteråt och köpte boken med bilder och översättning av de latinska texterna av Christina Sandqvist Öberg och foto av Christina Dagberger på något som heter kommunikationsenheten, jag gissar att det är något inom inom Svenska kyrkan, de har sitt varumärke på omslaget. Omslagsbilden är bra men sen är nästan alla bilderna dåliga. Det kan väl ha något att göra med formatet, de är för mycket krympta men när de nu ansträngde sig kunde de kanske ha gjort bilderna större. De har ju låtit företag göra plastbrickor och annat lull-lull med motiv från kyrktaket och dessa motiv är utsökt fångade med kamera, så det borde gå. Att brodera Albertus målningar måste vara ett riktigt äventyr, de är så levanden, nästan rör sig.

      • Hej Brittakarolina! Tack för tipset om boken, om inte för bilderna så för att där finns översättning av de latinska texterna som ju också är väldigt intressant. Jag skall söka runt lite på Google och söka efter skarpa bilder av målningarna för att se om man kan avbilda dem till ett broderi. Det verkar inte vara någon bra idé att åka runt och själv fotografera dem förstår jag. Men jag tycker visst de bilder du tagit i Täby kyrka är skarpa och fina.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: