Skrivet av: brittakarolina | 20 augusti 2018

Tår på tand i Rappnes oas

Efter en tvåveckorsparentes måste jag kolla om tidlösalökarna börjat säljas hos Rappne i Ulriksdals slottsträdgård, det är alltid en bra förevändning för att få besöka trädgården med bästa sortimentet, jag tror lökarna kommer lite senare, men då den egna trädgården fattas, känns det märkligt nog bättre att söka efter en särskild växt i en handelsträdgård än att bara stryka omkring där utan ärende. Som väl är finns caféet som kan vara anledning nog.

Jag kände efter och bestämde mej för att åka. Innan jag hunnit ta på mig skorna, ringde Karin och undrade om jag inte var sugen på att fika i trädgården som har allt.

Skönt väder, fräscha plantor, en och annan ros blommade och jag måste nog titta efter några fetblad för det har blivit ett par hål bland suckulenterna i balkonglådan.

Det var verkligen tryck i trädgården, parkeringen fullproppad och extraåkern likaså. Mängder av människor rörde sig på odlingarna för självplock

Rödkål, alla kålhuvuden redan avplockade.

Så blev det, Karin hämtade en pelargondekorerad tårtbit och en god kopp kaffe och firade min överhoppade födelsedag.

Till firandet hade hon med en bok som Glenn hittat, en årsbok från  Riksarkivet och Landsarkiven med det händelserika året 2007:   Gröna arkiv – med Linnés ögon och andras.

12 uppsatser med litteraturförteckningar varav den första handlar om

Att bara hålla i boken var en fröjd, nu slipper jag treva efter kvällslektyr på ett tag i vårt svåra bibliotek.

Glenn hittar alltid något som berör, hälsobrunnar har varit aktuella en tid, vi har själva en på Gotland och Karin har kommit på att Södertälje där hon bor har varit brunnsort på 1800-talet med vattenkuranstalt och brunnspark, då hittade Glenn en idéhistorisk avhandling av docent Elisabeth Mansén från 2001 om den svenska kurortskulturen 1680-1880. En tegelsten med bilder och alla tänkbara aspekter.

 

Trädgårdsrummen hos Rappne har utökats, alla är fyllda med något som inspirerar, vi hann inte leta färdigt i alla och det bäddar för ett återbesök.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: