Skrivet av: brittakarolina | 26 augusti 2018

Dragonvägen

Vår flytt från hus med uppväxt trädgård  till lägenhet i tätare bebyggelse för en del år sedan, var både önskad och fruktad.  Vi grejade det och ångrade oss inte, men det fanns en del vi ändå saknde och förutom trädgården var det  den nära skogen, Runbyskogen.

Det blev inga skogspromenader bland flervåningshusen och vi letade efter gröna stråk att se årstidernas växlingar i. Folkparksområdet hade en remsa obebyggd  mark utmed Dragonvägen och där fanns en gångväg och för länge sedan hade man planterat lite buskar och satt ut två soffor, Väsbyhem hade inhägnat en hundrastgård och där fanns också en minigolfbana. Vi gick ofta gångvägen som vi trodde hade en framtid som grönt gångstråk, men störde oss på att buskarna fått bli risiga smalträd som växte stökigt och när man äntligen klippte gräset hamnade det i drivor på gångvägen och kring fötterna, hela det gröna området var liksom lite styvmoderligt omskött.

På vintern trängde vatten upp på ett ställe ur backen och det bildades svallis i mängd som en del vintrar bredde ut sig och täckte hela gången och isen byggdes en del år på ända ner till passagen under Dragonvägen.

17 nov 2013 skrev jag om vägen och har några bilder med och ångrar förstås att jag inte tog fler under de år vi ändå hade glädje av den.

1 dec 2016 var Dragonvägen med på ännu en blogg, uppriven och avstängd för alla de ledningsdragningar som behövdes för tillbyggnaden och förtätningen av Väsby och däribland  just den smala remsan av grönt som väl ingen anat att den en dag skulle få rymma höga flerfamiljshus.

Dragonvägen från söder med ett påbörjat förtätningsobjekt på före detta parkeringsområde.

Nu har vi fått tillbaks Dragonvägen och den raka kontakten med omvärlden, ett tungt och tätt höghus med många små lägenheter reser sig nu intill de blå husen , det har fortfarande gredelina underkläder och den färdiga visionen sitter på en skylt intill.

Just nu finns inte ett spår kvar av den förvildade markremsan utmed västra sidan av Dragonvägen, de små knallar av berg som skymtade  genom grönt oklippt är nu bortsprängda och man har dessutom urholkat berget och marken kring och skapat en grop som tillåter flera våningar under marknivå.

Här vilar hjälpredorna efter stängningsdags långt under hundrastgården och promenadvägen.

Killen i gul väst styr något borrartatoch vattnet skvätter

Nästan allt styrs från maghöjd

Här står en stenfylld skopa och väntar efter en rast, hur orkar den lyfta?

En gulklädd klättrar faktiskt upp i maskinen

och när lastflaket är lite för långt ifrån skopan rullar bilen sakta bakåt utan att någon sitter vid ratten.

Man spränger sig längre ner och här är inritat ett rejält flervåningshus.

Minigolfbanan har fått ett lyft på andra sidan om Centrum och inga ljudliga stormar har blåst kring förintandet av den gröna remsan utmed Dragonvägen, inga förbisedda gravhögar har rapporterats, ingen svallis om vintern kommer att hindra broddlösa fotgängare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: