Skrivet av: brittakarolina | 28 september 2018

Saffran m.m.

Utan att vara uppväxt med saffransbullar till jul eller saffranspannkaka året runt på Gotland så har saffran ändå blivit något spännande, kanske just för att den är så dyr och vaktad som guld i kassan då man köper den och för den arbetsinsats som krävs till grammet som ska ge smak åt en sats bullar.

Vår tomt på Gotland skulle kanske lämpa sig att odla saffranskrokus på, måttligt hårda vintrar, varma somrar, sand att växa i och mycket sol. En liten odling bara för att se om det funkar? Medan jag fantiserat om saffransodling har åren gått och det har det hunnit hända mycket på Gotland med sådant som tidigare var exotiskt. Man har upptäckt tryffeln och den är numera en sanning på ön, vinodlingen är igång stort och även saffransodling finns etablerad och här sitter jag och nöjer mig med att drömma.

För ett par veckor sedan på Gotland, då jag satt i bilen på väg till Hemse och lät tankarna flyga, grävde jag upp ett land och rensade det på rötter, satte ett starkt metallnät runt och förankrade det en bra bit ner i marken och planterade saffranskrokuslökar. Vi har ju rabbisarna som äter och gräver och jag har fått en aning om vad saffranslökarna kostar och när jag sätter landet fullt, får ingen gnagare komma åt dem.

Innan jag var framme i Hemse ringde Karin, hon var i Amsterdam med Glenn, de var på väg till antikvariatsmässa i Antwerpen och hon ropade: mamma jag har hittat saffranskrokuslökar i en botanisk trädgård och köpt, jag fick de sista.  Men – vilket sammanträffande ! Och jag sa förstås, ja jag har just grävt ett land åt dem. Det blev lite förvirring, så klart jag inte grävt annat än i huvudet, men det var en märklig händelse.

Vi brukar byta påsar och annat halvvägs mellan oss och det blir då i Dalens sjukhusträdgård vi möts, där Karin håller till. I onsdags var det saffranslökarna från Karin och några burkar från mig som skulle byta ägare.

Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson

Onsdag är musikdag i Dalens sjukhus och jag råkade komma just som Titti Sjöblom och hennes make Ehrling Eliasson hade börjat sin spelning. Hela entréhallen var full av lyssnare och förutom sina egna låtar drog de förstås några av mamma Alices också och jag förflyttades till 40-talet och alla vi som var med på den tiden kan låtarna helt utantill, varenda ton, så det var inte svårt för Titti att dra igång allsång.

Karin, Titti och Ehrling

Måste gå ett varv i Dalens trädgård också, den for illa av värmen och torkan som så många andra planteringar i somras men den har hämtat sig och lyser nu av många senblommande och ljung.

Humlebåge med kottar

och här är saffrans-krokus-lökarna, stora och knubbiga och de har just börjat skicka ut små groddar.

Det gäller nu att göra plats för dem,  så de klarar sig tills de kan få komma till Gotland efter vintern.

 


Svar

  1. Hej!
    Jag har jobbat inom saffran produktion och saffransfält i många år i Iran, vi importerar saffran från Iran och förpackar här i Sverige, vi har många fina bilder från Saffransfält och saffranskrokus,du är välkommen och kontakta oss om du är intresserad av!
    MVH
    Reza Babaei
    Pardis Saffron


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: